Foto: TV2/Nord

Dommere siger nej til bande-straf

Prospect i Hells Angels undgår at blive ramt af bandeparagraf i straffeloven. Landsret halverer straffen.

Dommerne har igen afvist at bruge den særlige paragraf, som skal ramme deltagere i bandeopgør. Vestre Landsret i Aalborg har derfor halveret straffen til en 29-årig mand med tilknytning til Hells Angels.
 
Resultatet er fængsel i seks måneder til manden, der er såkaldt prospect. Det vil sige at være på prøve til at blive fuldgyldigt medlem af Hells Angels.
 
I september sidste år overfaldt han på Algade en mand fra gruppen WDC - "We don't care" - med en lægtehammer. Byretten blev overbevist om, at den 29-årige rocker begik volden som led i et gensidigt opgør med den anden gruppe.
 
Dermed gjorde han sig ifølge byretten fortjent til det dobbelte af den normale straf - og blev idømt fængsel i et år. Men i landsretten ser dommerne anderledes på det, oplyser den 29-åriges forsvarer, Kåre Pihlmann.
 
- Der er ikke fuldt tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at det skyldtes en konflikt, siger advokaten.

Dommerne kan ikke afvise, at rockeren gik i aktion med lægtehammeren, fordi han følte sig generet af, at han blev fotograferet.
 
For kort tid siden afviste også Østre Landsret i en anden voldssag at bruge den særlige paragraf, som blev indført i 2009 som led i regeringens bandepakke. Også i to drabssager har domstolene afvist at bruge paragraffen. Hells Angels-medlemmet Lasse Thorsen, der likviderede en hashhandler ved Christiania, slap. Og det gjorde også Thomas Beck Sørensen, der som hævn for dette drab nogle dage senere dræbte Olcay Ünal.

Til gengæld er bande-paragraffen blevet godkendt i sager om vold i Odense, Lyngby og København. For nylig har politiet annonceret, at man vil satse mere på at få brugt paragraffen. I Københavns Politi har politiadvokat Jens Rasmussen slået fast, at man vil efterforske mere i de bagvedliggende motiver.