Dorthe kan have fundet verdens største trøffel - men eksperter får ikke lov at se, om den er ægte

Sagen om et muligt fund af verdens største trøffel i Nordjylland får et punktum for nu.

17 kilogram. 

Så stor er den trøffel, som Dorthe Aalborg mener at have fundet tæt på sit hjem i Mariager. Det er verdens største trøffel - en verdenssensation og helt klart noget til Guinness Rekordbog.

Den hidtil største trøffel i verden er en hvid trøffel fra Umbrien i italien. Den vejer 1,89 kilogram.

Dorthe Aalborgs megatrøffel er altså en sensation, hvis den bliver verificeret. 

Men det bliver den ikke. 

DISCLAIMER

Vi tager altid hensyn til vores kilder og deres situation, og det har også været i vores overvejelser i dette tilfælde. Vi har talt med kilden og efterfølgende forholdt hendes påstand til Statens Naturhistoriske Museum, som i øvrigt også har undersøgt sagen. Det er en sag, som har været til stor debat i diverse Facebook-tråde i seneste dage, og vi går i dette tilfælde ind og undersøger sagens karakter. Og her finder vi ikke grundlag for, at kilden ikke er i stand til at optræde i medierne.

Vi skriver ikke, at Dorte har fundet verdens største trøffel, men derimod at eksperter ikke kan få lov at verificere den. Vi laver således denne opfølgende artikel, hvor vi får en kommentar fra Statens Naturhistoriske Museum. Det er op til folk selv at vurdere, hvorvidt man tror på den kæmpestore trøffel, men helt bevidst skriver vi intet sted, at Dorte HAR fundet en trøffel på 17 kg.

Statens Naturhistoriske Museum har modtaget en prøve fra Dorthe Aalborg, som angiveligt skulle stamme fra trøflen, og den har vist sig at være god nok. Men for endeligt at kunne verificere svampen, skal en ekspert ud at tage en prøve direkte fra den store trøffel.

Og det kommer ikke til at ske.

- Det har desværre ikke været muligt at få lavet en aftale om, at museet kunne udtage en prøve af Dorthes påståede trøffel på godt 17 kilogram. Det er derfor ikke muligt for museets eksperter at fastslå, hvad det er, Dorthe har fundet, skriver museet i en mail til TV2 Nord.

Her er Dorthes trøffel i et glasskab på værelset.
Her er Dorthes trøffel i et glasskab på værelset.

Det vil altid være en trøffel

I flere Facebook-grupper for svampeentusiaster har nordjydens angivelige fund af trøflen givet anledning til megen debat, og den blev ikke mindre efter et opslag fra Torbjørn Borgen Lindhardt.

- Jeg har snakket med Dorthe Aalborg om fundet af hendes kæmpestore trøffel fra Mariager. Den første undersøgelse ved Christian Lange viste, at der var tale om Tjære-trøffel (Tuber mesentericum), men da der var usikkerhed om det modtagne stykke, var det meningen, at trøflen skulle undersøges igen, skriver han og fortsætter:

- På grund af en utilsigtet behandling i forbindelse med et forsøg på at konservere den er det ikke muligt. Derfor er en endelig godkendelse ikke mulig. Jeg kan tilføje, at jeg har kendt Dorthe i flere år og har været med hende på tur og bestemt trøfler for hende via mikroskopi. Jeg er helt overbevist om, at hun virkelig har fundet en stor trøffel.

Dorthe Aalborg selv forklarer, at hun er kommet til at ødelægge trøflen, og derfor er hun ikke interesseret i, at der kommer en ud og kigger på svampen.

- Jeg er kommet til at ødelægge trøflen med konserveringsmiddel og spraymaling. Det er jeg ked af, for jeg vidste ikke bedre. Jeg ville bare gerne få den til at stå pænt i mit skab, siger hun og tilføjer:

- Det vil altid være en trøffel uanset hvad. Der kan bare ikke komme beviser på det.


Seneste nyt

fra Nordjylland