Drikkevand truet af pesticider - sådan ser det ud i de nordjyske kommuner
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
I Danmark har vi i lang tid kunnet nyde godt af rent drikkevand. Men det kan snart ændre sig.
Danmarks Naturfredningsforening har netop offentliggjort en ny opgørelse om, hvor ofte der findes pesticidrester i landets kommuner. Opgørelsen er foretaget over en fem-årig periode, og tallene er ikke videre positive.
Så sent som i sidste uge kritiserede Aalborg Forsyning regeringens nye lovforslag om sikring af grundvandet. Her lød det, at planen var for uambitiøs.
Og det bliver bakket op af Danmarks Naturfredningsforening:
- Det er både bekymrende og nedslående, at der så ofte bliver fundet pesticidrester i de danske drikkevandsboringer. Tallene understreger, at vi er nødt til at handle nu, siger Maria Reumert Gjerding, som er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Tallene fra rapporten viser, at der på landsplan er fundet pesticider i 51,8 procent af drikkevandsboringerne. I Nordjylland er 393 ud af 950 drikkevandsboringer, svarende til 41 procent, forurenet af pesticider.
Cirka hver femte af de forurenede nordjyske boringer er over grænseværdien for mængden af pesticiderester. På landsplan er det hver ottende.
Blandt de hårdest ramte kommuner i Nordjylland er Aalborg, Morsø, Hjørring og Thisted, som alle har pesticiderester i over halvdelen af deres drikkevandsboringer.
På kortet her kan det ses, hvor stor en mægnde af drikkevandsboringerne der er forurenede i de nordjyske kommuner. Opgørelsen er foretaget over en fem-årig periode
Truer forsyningssikkerheden
Selvom der er fundet pesticiderester over grænseværdien i hver femte nordjyske drikkevandsboring, kan man trygt drikke vand fra hanen. Vandværkerne vil nemlig ikke sende vand med for høj pesticid- og kemikaliekoncentration ud i de nordjyske haner.
Men med risiko for manglende grundvandmagasiner til det rene drikkevand, er det derfor afgørende, at man sikrer grundvandet bliver beskyttet mod pesticider og andre kemikalier.
Det fortæller direktør for Vandselskabernes Brancheorganisation, Carl-Emil Larsen:
- På grund af samfundets anvendelse af kemikalier og pesticider er det et vilkår for rent drikkevand, at der indføres sprøjteforbud i områder, hvor grundvandet dannes, siger han, og tilføjer, at tilstanden for grundvandet, der bruges til drikkevand, er bekymrende.
Carl-Emil Larsen mener også, at der på de større, sammenhængende arealer med grundvandsbeskyttelse bør plantes noget skov, og det bliver der allerede kigget på.
Drøftes i grøn trepart
For beskyttelsen af drikkevandet er netop et af de temaer, der skal drøftes i den grønne trepart, hvor blandt andre Danmarks Naturfredningsforening sidder med.
I foreningen håber man, at forhandlingerne kan være med til at sætte skub i drikkevandsbeskyttelsen. Det er nemlig afgørende, at de sårbare grundvandsområder hurtigst muligt bliver beskyttet, lyder det fra foreningens præsident, Maria Rumert Gjerding:
- Hvis vi skal sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn, er vi nødt til at få beskyttet større, sammenhængende arealer, hvorunder fremtidens drikkevand bliver dannet, siger hun.
I løbet af foråret vil den grønne trepart blandt andet drøfte resultaterne fra et pilotprojekt på Fyn og give input til, hvordan den endelige drikkevandskortlægning skal bruges, når den er klar i 2026.