Dronningens ridelærer, Dubai-datter og svindelsager: Her er hestekøberen fra Viegård Stutteri

Det vakte stor opsigt, da det kom frem, at det er den tidligere erhvervsmand Hans Helmgaard Kristiansen, der har købt John Byrialsens heste fra det konkursramte Viegård Stutteri ved Skals.

Hans Helmgaard Kristiansen har efter artiklens udgivelse kontaktet TV2 Nord og understreget, at John Byrialsen hverken er ansat eller lønnet af Hans Helmgaard Kristiansen, men at han har indvilliget i at dele sine erfaringer med og kendskab til hestene, hvorfor artiklen nu er opdateret.

Stutteriet blev i sommer genstand for stor kritik, da der blev delt billeder af afmagrede heste og senere fundet 50 nedgravede forrådnede hestekavadere. En række tilsynsbesøg førte til i alt 35 sigtelser for overtrædelse af dyrevelfærdsloven.

I oktober blev Viegård Stutteri begæret konkurs, og det samme gjorde John Byrialsen personligt. Siden har de 400 heste været i udbud, og nu er en del af dem altså opkøbt af Hans Helmgaard Kristiansen og flyttet til en gård ved Brovs, som Nordjyske skrev.

Noget som bekymrer både Jammerbugt Kommunes borgmester og Hestens Værn, der har skærpet tilsynet om gården. 

Relation går langt tilbage

Hestehandlen er ikke Hans Helmgaard Kristiansen og John Byrialsens første møde. 

Faktisk langt fra.

Den tidligere stutteriejer og erhvervsmand har fulgt hinanden gennem mange år, og John Byrialsen har nu også stillet sin erfaring og sit kendskab til hestene til rådighed for Hans Helmgaard Kristiansen som frivillig sparringspartner. 

Senest, erhvervsmanden stod op for John Byrialsen, var i sommer, da det stormede om stutteriet i Skals. 

Mange hesteentusiater og stutteriejere mødte op og demonstrede foran Viegard Stutteri efter beskyldninger om vanrøgt af heste.

Hans Helmgaard Kristiansen var dog ikke at finde blandt de mange demonstranter. 

- Jeg vil ikke dømme ud fra fotos, der ikke indeholder metadata, der beviser deres ægthed, udtalte han til Ridehesten.com. 

Et kongeligt job

Hans Helmgaard var i mange år et navn i det nordsjællandske jetsetmiljø, og som aktiv konkurrencerytter og en del af det danske landshold i springning har han brugt store dele af sit liv i dansk ridesport.

Allerede i 1998 kom den tidligere landsholdsspringrytter dog i mediernes søgelys, da han fik to års karantæne for svindel med sportsheste.

Alt gik dog ikke galt for Hans Helmgaard Kristiansen. Blandt andet sikrede hans daværende hustrus venskab med en vis Mary Donaldson ham jobbet som ridelærer for den nuværende dronning - siden deltog han også i det royale bryllup i 2004. 

Kronprinsesse Mary genåbner Nøvling Skole efter renovering.
Kronprinsesse Mary genåbner Nøvling Skole efter renovering.
Foto: Christian French

Datter i Dubai-knibe

Hans Helmgaard Kristiansens børn er heller ikke sluppet udenom rampelyset.

"Diamantdøtrene" Elvira Pitzner og Thalia Pitzner, som ridelæreren deler med diamanthandler Katherina Pitzner, har tidligere portrætteret deres familieliv i TV 2-programmet 'Diamantfamilien'.

Pitzner-familien - uden Hans - men med Hans H. Kristiansens far, da Katerina deltog i Vild med Dans.
Pitzner-familien - uden Hans - men med Hans H. Kristiansens far, da Katerina deltog i Vild med Dans.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Senest var Elvira Pitzner i knibe i udlandet, da hendes eksmand, Milad Saadati, anklagede diamantdatteren for utroskab, som fængslede og sidenhen tilbageholdt datteren i Dubai.

Hans Helmgaard Kristiansen omtalte til BT situationen som "...dybt ulykkeligt" og understregede hvordan han ville "...gøre alt for at få vores datter hjem".

Efter flere måneders fangenskab i ørkenstaten lykkedes det at få Elvira Pitzner frikendt for utroskab og løsladt midt i februar i år, hvor en lettet Hans Helmgaard Kristiansen delte planer om, at hele familien nu skulle samles.

Hestedatter tager afstand fra far

Den "anden" diamantdatter Thalia Pitzner har selv deltaget i debatten og bevågenheden om faderens hesteopkøb.

Datteren, som selv er professional springrytter, følte sig nemlig kaldet til at tage afstand fra sagen, ved at lægge en video op på sin Instagram-story i sidste uge. 

- Jeg har ikke noget med det at gøre. Hverken med John Byrialsen eller min far. Jeg ved ikke noget om det, og jeg har ikke kontakt med min far om det, lød det blandt andet fra Thalia Pitzner. 

John Byrialsens rolle for det nye stutteri i Nordjylland, forholder tv-kendissen sig også til i et Facebook-opslag.

- Det er forfærdeligt, hvis hesten kommer tilbage i hænderne hos nogen, der ikke kan finde ud af at behandle dem ordentligt.

TV2 Nord har været i SMS-kontakt med John Byrialsen, der ikke ønsker at udtale sig før et informationsmøde 5. april.


Seneste nyt

fra Nordjylland