Foto: Tom Kjeldaard

Dynamo Kiev har givet AaB-direktør et åbent sår

AaB og Dynamo Kiev deler en dramatisk historie med bestikkelse, tvivlsomme annulleringer og sene afgørelser.

AaB's sportsdirektør Allan Gaarde vil have blandede følelser og måske en lille smule revanchelyst, når Dynamo Kiev-spillerne torsdag aften løber ind på Nordjyske Arena til kampen i Europa League.

Gaarde var nemlig en af hovedpersonerne i et sandt drama mellem de to klubber i 1999, hvor ukrainerne i de sidste sekunder snød AaB for en tur i Champions League.

- Det er simpelthen et åbent sår for mig, siger Allan Gaarde.

AaB havde tabt den første kamp med 1-2 i Aalborg - blandt andet på et mål af den nuværende Dynamo Kiev-træner Serhiy Rebrov - og var ikke levnet mange chancer i returkampen.

Nordjydernes superstjerne Ståle Solbakken var skadet i begge kampe, men alligevel kom aalborgenserne ekstremt tæt på at lave den store overraskelse.

- Vi førte 2-0 i Kiev, og jeg scorede det ene mål. Senere fik vi et tredje mål annulleret, fordi dommeren mente, at bolden var ude over baglinjen inden scoringen, husker Allan Gaarde.

I stedet kom ukrainerne tilbage. Efter reduceringen til 1-2 et kvarter før tid tegnede det til forlænget spilletid, men i dommerens overtid dræbte Dynamos usbekiske angriber Maksim Shatskikh AaB's håb med udligningen til 2-2.

- Det var hårdt. Vi havde et virkelig godt hold dengang. Men jeg husker også, at Dynamo Kiev var en rigtig storklub med stærke spillere, lyder det fra sportsdirektøren.

Det var i øvrigt ikke første gang, at den ukrainske klub slog AaB ud af Champions League. Fire år forinden blev det i playoff-runden til Dynamo Kiev-sejr både ude og hjemme.

Alligevel var det danskerne, der lo sidst, for Dynamo Kiev forsøgte i den første gruppekamp i Champions League at bestikke dommertrioen og blev straks smidt ud af turneringen.

AaB overtog pladsen og blev dermed Danmarks første deltager i Champions Leagues gruppespil.

Bemærkelsesværdigt er det, at i kampene i såvel 1995 som 1999 blev Dynamo Kievs mål vogtet af Oleksandr Shovkovskiy. Den nu 39-årige keeper er stadig aktiv i klubben, hvor han officielt har status af anfører, selv om han ikke længere er sikkert førstevalg.

- Det er lidt sindssygt, at han stadig er med, griner Allan Gaarde.

AaB og Dynamo Kiev mødes klokken 19.

/ritzau/