Efter Helgstrand skandale: Nordiske rideforbund vil have et globalt fokus

Fire nordiske forbund gør nu det internationale rideforbund FEI opmærksom på globale problemer i ridesporten.

Dansk ridesport har været et betændt emne det seneste år, siden hestemilliardæreren Andreas Helgstrands ridesportscenter blev anklaget for dyremishandling i et heftig omtalt Operation X-program, hvorefter han også selv blev udelukket fra landsholdet.

Ganske opsigtsvækkende sagde Andreas Helgstrand selv for nylig i sit første interview siden programmet, at han er glad for omtalen, fordi "det har sat fokus på hestevelfærd," som han udtrykker det.

- Jeg synes det er godt, fordi hele sporten så kan komme bedre ud på den anden side. Nu bliver det diskuteret på aller øverste niveau, som er sundt nok. Den her branche den har ikke bevæget sig nok de sidste 10 år, sagde hesteopdrætteren i programmet Tredje Halvleg.

Der skal gøres noget globalt

Men det er tilsyneladende ikke kun i Danmark, at debatten om dyrevelfærd i hestesporten er på dagsordenen.

De nordiske rideforbund i Norge, Sverige, Finland og Danmark har nu skrevet et åbent brev til det internationale rideforbund FEI. Her skriver de nordiske forbund, at de er bekymret over, at det går så langsomt med at fremme hestevelfærden i ridesporten globalt. 

I brevet, som kan læses her, lægger de nordiske forbund vægt på, at man på det seneste har set flere opsigtsvækkende cases, hvor uacceptable træningsmetoder er blevet afsløret.

Til DR.dk siger Morten Rodtwitt, der er direktør i Dansk Ride Forbund:

- Det er et forsøg på at engagere os i FEI med henblik på at skabe yderligere dialog og handlinger, som kan sikre hestevelfærden globalt på et højere niveau end det, vi oplever lige nu. Der er mange forskellige tilgange til at benytte heste til ridesport. I Norden har vi et stort fokus på det her lige nu, og det momentum vil vi udnytte til at skubbe til FEI for at få det til at gøre mere, end det gør lige nu, siger Morten Rodtwitt til DR Sporten

Du kan se hele det eksklusive interview med Morten Helgstrand her:


Seneste nyt

fra Nordjylland