Ejersbo på vej mod sidste hvilested
Den prisvindende nordjyske forfatter Jacob Ejersbo er på vej til sit sidste hvilested. Det var hans ejet ønske at få sin aske spredt ud på toppen af bjerget Kilimanjaro i Tanzania.
Fem år efter Jakob Ejersbos død gør hans venner nu klar til at sprede hans aske over Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.
En gruppe af den prisvindende forfatters venner begiver sig i dag afsted til Tanzania for at opfylde deres sidste løfte til Ejersbo, der døde af kræft i 2008 som 40-årig.
Det erfarer Kulturen på NEWS.
-Han sagde det en smule kynisk og hårdt ramt af sygdom - at "hvis det her lort slår mig ihjel, så skal du tage min aske og slæbe den op på toppen af Kilimanjaro." Og det sagde jeg ja til, siger Morten Alsinger, der gav sin mangeårige ven sit løfte på Ejersbos sygeleje, til Kulturen på NEWS.
-Jeg vil gerne se, om jeg kan binde en sløjfe på forløbet og komme videre. Ikke at jeg slipper det, men jeg slipper noget af den sorg og savn som har været knyttet til mindet om Jakob - et savn jeg ikke helt har gjort op med, siger Morten Alsinger.
Efter fem år er det endelig blevet muligt at opfylde vennens ønske. Sammen med journalist og forfatter Rune Skyum-Nielsen og Christian Kirk Muff, som også var Ejersbos ven, skal rejsen mod toppen af Afrikas højeste bjerg nemlig danne rammen om en biografi om den afdøde forfatter.
Jakob Ejersbo voksede op i Afrika, og hele hans liv og forfatterskab har været stærkt præget af denne opvækst. Den dannede senere baggrund for den anmelderroste trilogi om netop Afrika: Eksil, Revolution og Liberty, der udkom året efter Ejersbos død.
-Han risikerer at blive glemt, selvom hans værker jo er udødelige, fordi han ikke selv er her til at fortælle om dem, forklarer Rune Skyum-Nielsen til Kulturen på NEWS. Nu tager vi tilbage til Jakobs Afrika og møder nogle af de personer, der har dannet baggrund for hans fortællinger.
Jakob Ejersbo modtog i 2003 De Gyldne Laurbær for sin gennembrudsroman Nordkraft. Siden skrev han trilogien om Afrika: Eksil, Revolution og Liberty. Men han fik aldrig selv sat det sidste punktum. Han døde, inden de blev udgivet i 2009.
Opstigningen i Tanzania til Kilimanjaro begynder søndag den 18. august, og gruppen regner med at nå toppen 6 dage senere.