Ekspert: Coronakrisen vil betyde nye rejsemønstre og højere billetpriser
VIDEO: Lufthavnsdirektør Søren Svendsen er forsigtig optimist på Aalborg Lufthavns vegne. Det skyldes at over halvdelen af lufthavnens trafik er indenrigstrafik.
Kalenderen vil med garanti sige 2021 – og måske endda 2022 – før luftfartsindustrien er på fode igen, lyder det fra en analytiker. Og det bliver med dyrere billetter.
Mandag kom det frem at flyselskabet Norwegian med al sandsynlighed ikke sender fly i luften over andet end det norske luftrum før 2020 er omme. Ja faktisk skal vi helt frem til sommeren 2021 før Norwegian, ifølge den plan selskabet arbejder skal have godkendt på en generalforsamling 4. maj, kommer til at flyve andet end norske indenrigsflyvninger og dermed – måske – vender til bage til Aalborg Lufthavn.
Her havde selskabet, indtil den verdensomspændende coronakrise pludselig betød at næsten alle fly måtte blive på jorden, seks ruter. Heriblandt flere daglige flyvninger mellem Aalborg og København som en direkte konkurrent til SAS, der også flyver på ruten.
Og i dag, tirsdag, meddelte netop SAS så, at man på baggrund af coronakrisen vil afskedige halvdelen af firmaets ansatte – omkring 5000 mennesker. Af de omkring 5000 mennesker, der snarligt vil modtage en fyreseddel er 1700 danske medarbejdere.
- Vi er nødt til at tilpasse vores omkostninger til de nuværende omstændigheder. Derfor er vi beklageligvis tvunget til at tilpasse vores arbejdsstyrke til den lavere efterspørgsel på rejser, udtaler SAS’ administrerende direktør Rickard Gustafsson i en fondsbørsmeddelelse.
Lufthavns 2020-prognoser så lovende ud
Aalborg Lufthavn havde i 2019 lige under 1,5 millioner passagerer og da opgørelsen over 2019 blev offentliggjort den 2. januar var det inklusiv en prognose for 2020 hvor passagertallet ville ende i samme niveau som det år, der lige var gået. For alle er virkeligheden dog lysende klar lige nu: 2020 bliver ikke en gentagelse af 2019 – ikke på nogen måder.
I Aalborg Lufthavn er de eneste ruteflyvninger lige nu mellem Aalborg og København hvor SAS to gange om dagen letter og lander i Aalborg Lufthavn. Ruten er én af blot to indenrigsruter, der er i drift lige nu. Et surrealistisk scenarie som ingen havde forestillet sig, skulle blive til virkelighed, men som nu, snart syv uger efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned den 11. marts, nærmest virker normalt.
Høj indenrigstrafik er et godt tegn i Aalborg
Lige nu ved danskerne kun, at samfundet er ved at genåbne langsomt. Næste milepæl i genåbningen er 10. maj, og hvad der sker, når vi rammer den dato, ved ingen. Regeringen har dog gjort klart, at de hele tiden har et øje på coronasmittens udvikling og en fod klar til at træde på bremsen, så vi kan standse, hvis noget er ved at løbe løbsk. Udsigterne til, hvornår alt bliver som ”i gamle dage” i Aalborg Lufthavn der derfor noget disede, men allerede tirsdag blev det meldt ud at flyselskabet DAT vil konkurrere med SAS på ruten til København og lufthavnsdirektør i Aalborg Lufthavn er faktisk ret fortrøstningsfuld:
- Jeg hører nok til dem, der ser lidt mere positivt på det og tror, det hele kommer lidt hurtigere i gang. Cirka 50 procent af vores trafik er indenrigstrafik og jeg tror, ligesom alle analytikerne, at indenrigsflyvningerne bliver dem, der åbner op først fordi vi selv kan bestemme over, hvornår de skal lukke op igen. På det punkt er vi ikke afhængige af hvornår og hvordan de lukker op i Spanien, Italien eller andre steder, siger Søren Svendsen til TV2 Nord.
Derudover nævner han, at de meget populære ruter til både Oslo og Malaga nok skal blive overtaget, hvis ikke SAS eller Norwegian vil flyve dem i den nærmeste fremtid. Det er simpelthen gode forretninger, som man ikke vil lade gå til spilde.
Jeg hører nok til dem, der ser lidt mere positivt på det og tror, det hele kommer lidt hurtigere i gang. Cirka 50 procent af vores trafik er indenrigstrafik og jeg tror, ligesom alle analytikerne, at indenrigsflyvningerne bliver dem, der åbner op først
Søren Svendsen, lufthavnsdirektør, Aalborg Lufthavn
Ekspert: Forvent højere billetpriser
OIe Kirchert Christensen er chefredaktør på mediet Check-In.dk, der beskæftiger sig med nyheder om rejser og luftfart. På den korte bane ser han – genåbning af luftrummet, grænserne og så videre til trods – en virkelighed hvor rigtig mange almindelige nordjyder og danskere vil fravælge flyrejser.
- Jeg tror at mange vil være bekymrede for at rejse for langt væk hvis virkeligheden bliver sådan, at man skal have helbredserklæringer med sig eller bære masker i flyene, siger Ole Kirchert Christensen og fortsætter:
- Vi skal hen til et tidspunkt, og det tror jeg bliver i 2022, hvor der ikke er smitte. På det tidspunkt tror jeg, der kommer heftige priskampagner, der skal hjælpe til at få de fritidsrejsende tilbage i flyene.
Inden da vil den del af luftfartens forretning, der baserer sig på forretningsrejsende, formentlig være tæt på normaliseret – men billetpriserne vil være højere, end man har været vant til i efterhånden mange år.
- Forretningssegmentet er ikke så følsomt overfor stigende billetpriser og man har også set, efter at SAS begyndte at flyve fra Aalborg igen, at der er kommet ret mange passagerer tilbage i flyene ret hurtigt – også selvom priserne har været rimelig høje, forklarer chefredaktøren.
Færre private rejser
Og de højere priser skal vi nok til at vænne os til, forklarer han videre.
- Hele markedet har været præget af et ’race to the bottom’ hvor det bare har handlet om at være billigst og når vi kommer på den anden side af coronakrisen, tror jeg flyselskaberne kommer til at se sig selv og hinanden i øjnene og erkende, at det ikke kan blive ved. De er nødt til at kunne tjene penge, siger Ole Kirchert Christensen.
Den spådom betyder altså, at helt almindelige nordjyder, der måske har udnyttet de hidtil billige billetter til at tage på en smuttur til London, Amsterdam eller Barcelona, skal hoste op med lidt mere for at komme afsted. Og så vil rejsemængden nok blive reduceret, spår Ole Kirchert Christensen.
- Jeg tror, vi kommer tilbage til et rejsemønster som man så for 10.15 år siden hvor vi rejste en del mindre. For det er jo ikke kun luftfartsindustrien der stirrer ind i en krisetid. Det er hele samfundet, der har en recession i kikkerten, og det kommer vi til at mærke.
Fakta: Sådan fordeler den nordjyske flytrafik sig
Aalborg Lufthavn havde i 2019 1.462.507 passagerer.
Passagererne fordeler sig mellem indenrigs- udenrigs- og charterpassagerer således:
53,62 procent af passagerne i Aalborg Lufthavn er indenrigspassagerer
32,46 procent af passagerne i Aalborg Lufthavn er udenrigspassagerer
13,9 procent af passagerne i Aalborg Lufthavn er charterpassagerer