Foto: Ib William Christensen

Ekspert om ATK-sag: Danmark lider af kronisk dårlige indkøb

TV2 Nord har de sidste dage kunne afsløre, at der er tekniske problemer med det nye fotovogn-system. Nu fortæller en ekspert i offentlige udbud, at den er helt gal med offentlige indkøb i Danmark.

Fotovognene kan hverken afsløre fartsyndere blandt motorcyklister, og heller ikke biler på motorvejene kan de fange. Og her stopper det ikke. De berygtede biler var nemlig allerede fra den spæde start ubrugelige på grund af tekniske problemer.

Christian Kaic er ekspert i offentlige udbud og direktør i firmaet Ignizion, og han kommer med skarp kritik af offentlige indkøb i Danmark.

- Uden at kende til det konkrete udbud kan jeg konstatere, at vi lider af kronisk dårlige offentlige indkøb i Danmark. Listen af skandaler i forbindelse med offentlige indkøb er uendelig lang, alene i de seneste år har vi haft; Rejsekortet, SKATs opkrævningsystem - EFI, Politiets sagsbehandlingssystem POLSAG, Det Nationale Testsystem og klassikeren IC4-togene, siger Christian Kaic.

Helt tilbage da der skulle findes en leverandør til at levere Rigspolitiet nye ATK-vogne i 2012, var der store problemer og uenigheder mellem de konkurrerende firmaer.

- Det, vi kan konstatere i forbindelse med disse sager er, at kæden hopper af et eller flere steder i processen. Ved at gå sagerne efter i sømmene, kan det jo konstateres, om man har beskrevet leverancen tilstrækkeligt, har balanceret de kommercielle vilkår og har de rette kompetencer til at foretage en vurdering af tilbuddene. Mængden af sager rejser spørgsmålet om man i det offentlige har kompetencerne til, at varetage opgaven ordenligt, siger han.