Elcykler erstatter biler, og transportminister håber, endnu flere skifter de firhjulede med tohjulede alternativer. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Elcykler erstatter biler - men pas på, de er hurtige

Elcyklerne vinder ind, og de tohjulede med el gør hverdagen mere effektiv. Minister glæder sig over, at flere vælger det grønne alternativ til bilerne.

Elcyklerne vinder stort indpas i trafikbilledet, og når de danske cyklister investerer i en elcykel, betyder det ofte, at de bruger bilen mindre.

Knap halvdelen af elcyklisterne oplyser, at de bruger deres eldrevne cykel i stedet for bilen. Det viser en helt ny undersøgelse, som KANTAR har lavet for Vejdirektoratet.

Elcykler er en del af nøglen til at mindske CO2-udledningen fra biltrafikken, og at de kan spille en vigtig rolle i forhold til at fremme en grøn omstilling af transportsektoren.

Transportminister Benny Engelbrecht

Knap halvdelen af deltagerne svarer, at deres elcykel har erstattet ture med bilen, og at de har fået en mere effektiv hverdag, fordi det er muligt at transportere sig fra dør til dør uden at tænke på trafik, myldretid og parkeringsmuligheder.

Ligeså mange, nemlig 47 procent, svarer, at elcyklen også har erstattet ture på den almindelige cykel, men at de får mere motion med elcyklen, fordi de cykler flere og længere ture end ellers.

- Det er rigtig godt, at elcyklen formår at trække så mange trafikanter ud af bilen og over på cykelstierne. Ikke alene får man mere motion på en elcykel, men det er også en langt mere klimavenlig løsning. På den måde viser undersøgelsen, at elcykler er en del af nøglen til at mindske CO2-udledningen fra biltrafikken, og at de kan spille en vigtig rolle i forhold til at fremme en grøn omstilling af transportsektoren, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Læs også To redningsaktioner på havnen: Forbipasserende reddede kvinde fra at drukne - fuld mand på vej i vandet

Størstedelen af elcyklisterne oplyser, at det afgørende ved elcyklen er, at den giver dem frihed.

- Det er tydeligt, at elcyklen giver større fleksibilitet og gør hverdagen nemmere. Uanset om terrænet er bakket, om det blæser eller man selv har fysiske begrænsninger, så kan man nemt komme omkring. Det gør, at rigtig mange oplever en øget livskvalitet forbundet med elcyklen, siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

I alt har otte procent af danskerne en elcykel, og 10 procent overvejer at købe én.

Elcyklen som alternativ til bilen

Undersøgelsen viser også, at elcyklen opleves som et transportmiddel, der i mange situationer helt eller delvist kan erstatte en bil.

Baggrund for undersøgelsen

Antallet af elcykler på de danske veje lader til at stige. Men da elcykler ikke skal registreres i motorregisteret på samme måde som motorcykler, biler og knallerter, ved man reelt ikke, hvor mange elcykler der findes, og hvem der kører på dem. Vejdirektoratet har derfor undersøgt netop det for at kunne bidrage til en kvalificeret debat om elcyklen som transportmiddel.

Se mere

- Undersøgelsen dokumenterer, at elcyklen virkelig kan noget i arbejdet med at flytte bilister over på cykel. Jeg håber, at undersøgelsen giver anledning til i højere grad end i dag at tænke cykelinfrastruktur og gode forhold for cykler ind i det nødvendige arbejde for at reducere den stadig stigende trængsel på vores veje - og for at sætte strøm til den grønne omstilling af persontransporten,” siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.

Klaus Bondam peger samtidig på, at der er brug for mere letgængelig hjælp til de forbrugere, der overvejer en elcykel, så erfaringerne med de mange fordele ved en elcykel bliver spredt mest muligt.

Sikkerheden kan være en udfordring

På trods af de mange fordele ved elcyklen, kan der være en øget risiko forbundet med den eldrevne cykel for nogle trafikanterne. Det gælder særligt ældre eller fysisk svækkede.

En undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker viste for nylig, at de fleste involverede i ulykker med elcyklister var ældre eller fysisk svækkede.Det er derfor vigtigt, at man sikrer sig, at man kan køre sikkert på en elcykel. Hvis en almindelig cykel giver problemer for eksempel med balancen, kan en elcykel forværre problemet.

Gode råd, hvis du vil færdes sikkert på en elcykel

  • Lær elcyklen at kende, inden du kører ud i trafikken, og hav begge hænder på styret
  • Brug hjelm og vælg tøj i pangfarver
  • Hvis du er ældre eller fysisk svækket, så start cyklen på laveste assistniveau, stands helt op før et venstresving, afpas farten og placer bagage lavt på cyklen.
  • Køb elcyklen et sted, hvor du kan få rådgivning og vælg en elcykel, der sætter roligt i gang, hvor motorens kraft følger cyklistens tråd (centermotor), og som har lav indstigning, lav vægt og er stabil.

Kilde: Havarikommissionen for Vejtrafikulykkers