LIGE NU:

Energiafgifter kan koste arbejdspladser

Høje energiafgifter gør, at Aalborg Portland risikerer på at gå glip af en kæmpeordre. Venstre skrider nu til handling mod afgifterne.

Der skal bruges masser af cement, når den nye forbindelse over Femern Bælt skal etableres. Aalborg Portland kan levere det hvide guld, men høje danske energiafgifter spænder ben for den nordjyske cementvirksomhed.

- Det er jo helt absurd, at en stor dansk virksomhed ikke kan levere varen til et stort dansk anlægsprojekt, siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen til TV2/Nord.

Det er især de såkaldte PSO- og NOx-afgifter, som giver de udenlandske konkurrenter en fordel.

- Når vi konkurrerer, så har vi en ulempe, for de her afgifter betaler man altså ikke syd for grænsen, siger Henning Bæk, koncernfinansdirektør i Aalborg Portland.

De skæve konkurrencevilkår kan i sidste ende betyde, at den cement, der bliver brugt til Femern-byggeriet kommer fra Tyskland i stedet for Aalborg.

- Jeg synes, at det her er et godt eksempel på, at vi har nået smertegrænsen så rigeligt, når det gælder energiafgifter i Danmark, og derfor vil jeg kalde skatteministeren i samråd for at understrege behovet for, at der kommer en nedsættelse af de energiafgifter, som i øjeblikket koster danske arbejdspladser, siger Torsten Schack Pedersen (Venstre).

Energiafgifterne er indført for at gøre den danske industri mere energivenlig, men når afgifterne er så høje, at det forringer virksomheder som Aalborg Portlands konkurrenceevne, så virker ordningen ikke.

- Det er total paradoksalt, for det man gerne vil med energiafgifterne, er at fremme miljøet, og her får det altså den totalt modsatte effekt. Vi gør rigtig meget for miljøet i Danmark, men vi skal jo ikke gøre det sådan, at vi sender eksportordrerne ud af landet, siger Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (Soc.Dem.) til TV2/Nord.

Hvis Aalborg Portland får ordren på cement til Femern-forbindelsen, vil det betyde, at cementvirksomheden tiltrækker 275 ekstra arbejdspladser til Nordjylland.

- Jeg synes, det ville være fantastisk med 275 flere arbejdspladser, så jeg håber virkelig, at der bliver fundet en løsning, fordi Aalborg Portland har det mest energirigtige cementproduktionsanlæg i hele Europa, så selvfølgelig skal den cement produceres her, og selvfølgelig skal vi have den ordre til Nordjylland, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Energiafgifterne er steget markant siden 2012. Sidste år betalte Aalborg Portland 70 millioner kroner i energiafgifter. Det er det Venstre vil gøre op med, når forhandlingerne om en ny vækstpakke begynder efter påske.

- Venstre vil gå ind til forhandlingerne om vækstpakken med et mål om at få afgifterne sat ned. Det nytter ikke noget, at vi ser danske arbejdspladser forsvinde til udlandet på grund af ulige konkurrencevilkår, siger Torsten Schack Pedersen.

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

155019160_3938959839460037_8925757446378534070_o

Fokus på ny fjordforbindelse: Stil spørgsmål til transportministeren

80_percent

play Satsning på vinterferieturister har båret frugt

150920_corona.jpg

Positivprocenten falder: Her er lørdagens nordjyske coronatal

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

155019160_3938959839460037_8925757446378534070_o

Fokus på ny fjordforbindelse: Stil spørgsmål til transportministeren

80_percent

play Satsning på vinterferieturister har båret frugt

Til forsiden

Til forsiden