Foto: Iben Hedemann

Epilepsipatienter frygter fremtiden

240 nordjyske epilepsipatienter risikerer at blive ladt i stikken. Det mener Dansk Epilepsiforening. Region Nordjylland vil nemlig ikke længere betale for at de alle bliver behandlet på Danmarks eneste specialisere epilepsihospital.

6-årige Julie fra Nibe har epilepsi. Da lægerne på Aalborg Sygehus opgav at hjælpe hende, blev hun sendt til Filadelfia I Dianalund - Danmarks eneste specialiserede epilepsi hospital. De knækkede koden og nu er der langt imellem Julies anfald.

- Det betyder alt, at vi er tilknyttet Filadelfia. De kender hele hendes sygdomshistorie. Hun har fået det meget bedre efter hun kom i deres hænder, siger Julies mor, Mette Bach.

 Region Nordjylland køber i dag epilepsibehandling på Filadelfia for 6,8 millioner kroner årligt. Det bliver nu skåret ned til 1,4 millioner kroner, og dermed skal langt de fleste patienter fremover behandles på de nordjyske sygehuse, der altså ikke er specialiserede i epilepsi.

- Dem, hvor det er lægeligt forsvarligt at behandle dem i egen region til samme region og til billigere penge, de skal hjem til Nordjylland. De der stadig har brug for den højt specialiserede behandling, som kun Filadelfia kan levere, skal stadig behandles der, siger formand for Region Nordjylland Ulla Astmann (Soc.dem.)

Julies næste behandling på Filadelfia er blevet aflyst. Derfor frygter hendes forældre at hun er en de patienter der igen skal behandles af Aalborg Sygehus. Sygehuset der tidligere opgav at behandle hende.

- Hvis behandlingen stopper, så vil hun jo nok få anfald igen, og det kan medføre at hun får en hjerneskade, siger Mette Bach.

 Dansk epilepsiforening deler forældrenes bekymring.

- Jeg kan frygte at det på længere sigt kan komme til at koste menneskeliv, for der er reelt ikke nogen anden behandlingsmulighed for de her patienter, siger Lone Nørager Christensen, der er formand for Dansk Epilepsiforening. 

Regionernes besparelser betyder i første omgang at Filadelfia lukker to afdelinger. Men hele sygehuset er i fare for at lukke, siger sygehusledelsen.

Indenfor tre uger får de 240 nordjyske patienter at vide hvem af dem, der for lov til at blive på Filadelfia.