Erstatning til bilister efter vejhuller

De nordjyske veje er fulde af huller efter vinterens hårde frost. Mødet med sådan et hul kan være dyrt - men faktisk har bilisterne ret til erstatning fra kommunerne. I Hjørring Kommune er der i år allerede betalt tusindvis af kroner i erstatning.  

De store huller i de nordjyske veje giver mange bilister en kedelig overraskelse - og en uventet tur til autoværkstedet. Mødet med et hul i vejen kan nemlig give skader på fælg, hjulophæng eller styretøj. 

På de nordjyske værksteder har man efter vinteren set masser af skader på grund af huller i vejene, blandt andet hos Dalsgaard Biler i Hjørring: 

- Vi ser en del skader, som er forårsaget af huller i vejene. Det er på den her tid af året, at der er flest skader, for når sneen er væk, begynder man måske at køre stærkere, og ryger man i et hul, så skader man altså bilen, siger værkfører, Ib Hansen.

Det kan ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis man er kørt i et hul på vejen. Men kan man bevise, at skaden er sket ved mødet med hullet, og sker uheldet på en kommunalt ejet vej, kan man søge erstatning hos den pågældende kommune. I Hjørring Kommune er der i år udbetalt 24.000 kroner til i alt ni bilister - og sidste år blev der udbetalt 90.000 i erstatning til bilister.

- Kommunen har et erstatningsansvar, men man skal have dokumentation, der kan sandsynliggøre, at skaderne på bilen skyldes huller i vores veje, før vi kan udbetale erstatning, siger Jørgen Bing (SF), formand for Teknik og Miljø-udvalget i Hjørring Kommune. 

Hvis uheldet er ude

Ifølge FDM er ikke alle kommuner lige gode til at udbetale erstatning, så derfor er det vigtigt at have dokumentationen i orden. Derfor har FDM udarbejdet følgende råd til, hvad man skal gøre, hvis man får en skade på sin bil på grund af et hul i vejen: 

Dokumentation:

- Skaden på din bil skal kunne dokumenteres. Fotografer derfor hullet og skaden på bilen, hvis det er praktisk muligt.

- Er der vidner til, at du kører i et hul og skader din bil, så få navn og telefonnummer på dem.

- Hvis skaden er så omfattende, at du ikke kan køre fra stedet og skal afhentes af FDM Vejhjælp eller anden vejhjælp, vil det være en god dokumentation for, hvad der er sket med din bil og hvorfor.

- Hvis der er lokale, der kan bekræfte, at hullet har været i vejen har været der over længere tid, uden at kommunen har gjort noget ved det, har du en stærk sag.

Erstatning hos stat eller kommune:

Hvis du vil søge erstatning, skal du rejse erstatningskrav ved ejeren af vejeren. Det kan man enten gøre selv til den ansvarlige kommunes tekniske forvaltning eller til Vejdirektoratet, hvis der er tale om en statsejet vej.

- Er du kaskoforsikret, råder FDM bilisterne til, at skaden på bilen bliver takseret af dit eget forsikringsselskab, der hos vejmyndigheden så skal forsøge at få refunderet de udgifter, det har haft til at betale for udbedring af skaden på din bil. Du skal dog være klar over, at sådan en skade koster en selvrisiko og måske en præmiestigning, hvis dit forsikringsselskab ikke kan gennemføre erstatningskravet.

Kør efter forholdene:

-  Som bilist har du altid pligt til at køre efter forholdene. Det gælder både i forhold til vejret og vejens beskaffenhed. Er vejen i synligt dårlig stand, er det din pligt at afpasse hastigheden efter det. Hvis du ikke kører efter forholdene, og får en skade på bilen fra et hul i vejen, kan det blive meget vanskeligt at gennemføre et erstatningskrav. Det gælder også, hvis der er skiltet med, at vejen har huller og måske også er skiltet med en hastighedsnedsættelse af den årsag.


Seneste nyt

fra Nordjylland