01:44

Foto: Ivan Johan Hansen

1 af 2

EU-kandidater beundrer nordjysk rumteknologi: Kan vises frem i Europa

I EU ønsker man at blive en større spiller ude i rummet - og her kommer Nordjylland og Aalborg Universitet ind i billedet som en vigtig brik.

Det skal fremover ikke kun være USA, Indien og andre af verdens store nationer, der er frontløbere indenfor rumfart. I EU ønsker man nemlig også at blive en spiller ude i rummet.

- Jeg synes, at det er et forbillede og noget, vi godt kan vise frem i EU.

Morten Klessen, kandidat til Europa-Parlamentet, Socialdemokratiet.

Derfor besøgte Socialdemokratiets Jeppe Kofoed, nuværende medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat til det kommende EU-valg, og Morten Klessen, kandidat til EU-valget, i dag Aalborg University Space Center. Her er man nemlig med helt fremme, hvad angår nanosatellitter.

- Vi har sendt satellitter afsted og lavet virksomheder - så det er okay. Når det handler om nanosatellitter, er vi med helt fremme, forklarer Jesper Abildgaard Larsen, Lektor ved Aalborg Universitet.

Og de små størrelser er netop kendetegnende for rumteknologien udtænkt ved AAU. Ofte forbinder man rumfart med store rumraketter, men på Aalborg Universitet er de gået lidt ned i størrelse.

Normalt vejer en satellit det samme som en minibus, men på AAU har man udviklet satellitter, der vejer under fem kilo. Og når vægten kommer ned omkring 5 kilo, bliver brændstof og materialer meget billigere.

Læs også Kammeradvokatens monopol brudt: Nordjyske advokater skal nu håndtere nordjyske konkurser

- Jeg synes, at det er et forbillede og noget, vi godt kan vise frem i EU, lyder det fra Morten Klessen, der er kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

I december 2018 fik Aalborg Universitet tildelt 50 millioner kroner til et nyt center for rum-iværksætteri med penge fra blandt andre det europæiske rumagentur.

Selvom Aalborg ikke er stor spiller inden for rumfart, så er de vigtige for EU

- Det er drøn vigtig for EU, at vi har den viden, som vi har her i Aalborg. Den viden der er opbygget her skal bruges til gavn for andre. Det er det, EU-samarbejdet handler om, siger Jeppe Kofoed, nuværende medlem af Europa-Parlamentet og Socialdemokratiets spidskandidat til det kommende EU-valg.

Man håber på, at de 50 millioner kroner, der bliver brugt på det nye center for rum-iværksætteri, vil skabe op imod 400 nye arbejdspladser.