EU-kandidater: Ja til europæisk CO2-afgift på landbruget
Det var dog ikke alle kandidater, som var enige.
Flere nordjyske kandidater til Europa-Parlamentet støtter, at der i EU indføres en CO2-afgift på landbruget ligesom den, der lige nu drøftes gennemført i Danmark.
- Det vil være et virkelig godt greb, for det giver en fælles spillebane i hele Europa, sagde Melina Andersen (SF) i en debat på TV2Nord op til parlamentsvalget 9. juni.
Barikan Solecki fra Moderaterne bakkede også ideen op. Jakob Dyrman (V) sagde, at en fælles europæisk CO2-afgift “godt kunne være en mulighed”, selv om det ikke var hans førsteprioritet.
Majbritt Birkholm (DF) var til gengæld arg modstander. En sådan afgift vil skubbe arbejdspladser ud af Europa, mente hun.
Også Kristoffer Hjort Storm (DD) gik imod tanken.
- En CO2-afgift på landbruget er en dårlig ide i Danmark, og det vil det også være på europæisk niveau, for det vil presse landmænd, der i forvejen er presset økonomisk, yderligere, sagde han.
Ja til atomkraft
Diskussionen om klima-udfordringerne viste også, at både Moderaternes Barikan Solecki og Majbritt Birkholm fra Dansk Folkeparti gerne ser atomkraft spille en rolle i fremtidens energiforsyning. Den radikale Philip Tarning-Andersen ville lytte til videnskaben.
Et andet tema i debatten var demokratiet i EU. Det havde de nordjyske kandidater flere forslag om at ændre.
Barikan Solecki så gerne, at flere beslutninger i kredsen af EU-lande kan træffes ved flertalsafstemninger, så et enkelt land ikke kan blokere. Det var Majbritt Birkholm lodret imod.
- Så mister Danmark jo den vetoret, vi er blevet lovet, sagde hun.
Til gengæld så hun gerne, at også medlemmer af Europa-Parlamentet og ikke kun kommissionen i fremtiden kan fremsætte lovforslag. Samme ønske havde Kristoffer Hjort Storm.
Se hele debatten herunder:
EU-udvalg er mere åbne end danske
Philip Tarning-Andersen syntes ikke, der generelt er et demokratisk underskud i EU.
- En EU-kommission kan jo kun sidde, hvis der i parlamentet og ministerrådet er flertal for den. Det samme princip gælder for en dansk regering. Det kunne måske være fint, hvis kommissionens formand blev valgt direkte af EU-borgerne, men jeg synes ikke, det her er noget stort problem, sagde han.
Melina Andersen mente, at der generelt er sket en forbedring af demokratiet i EU, men hun ønskede mere åbenhed omkring ministerrådet, så man får at vide, hvordan ens eget lands minister og de øvrige har stemt.
Jakob Dyrman fremhævede, at det nu i EU er muligt at få et borgerforslag sat på dagsordenen, såfremt en million EU-borgere støtter kravet. Samtidig gjorde han opmærksom på, at der er områder, hvor EU er mere åbent end Danmark.
- Man kan følge møderne i Europa-Parlamentets udvalg på tv. Det kan man ikke, når udvalgene i et dansk byråd holder møder, sagde Jakob Dyrman, der selv sidder i byrådet i Vesthimmerland.