Eurowind lancerer plan for energicentre - to af dem ligger i Nordjylland

Eurowind Energy har offentliggjort deres planer for fem energicentre i Danmark - to af dem i Nordjylland, og det betyder, at der skal opføres vindmøller og solceller på mindst fire placeringer.

Det tegner til grønt lys for en række projekter for det nordjyske energiselskab Eurowind Energi. I hvert fald lancerer de torsdag fem energicentre i Jylland, hvor to af dem er placeret i Nordjylland. 

Det betyder opførelsen af blandt andet 74 vindmøller i Brønderslev, Aalborg og Vesthimmerlands Kommune. 

Energipark Aalborg ved Nordjyllandsværket forventes at kunne levere CO2-neutral strøm til mellem 157.500 og 180.000 husstande. Men selvom planerne lanceres nu, kan det endelige byggeri af centrene stadig nå at se anderledes ud.

De to energicentre i Nordjylland:

  • Energipark Aalborg:

19 vindmøller med en totalhøjde på 150 meter (ansøgt hos Aalborg Kommune)
375 hektar solceller (ansøgt hos Aalborg Kommune)
15 vindmøller med en totalhøjde på 150 meter (ansøgt hos Brønderslev Kommune)

  • Nørrekær Enge II:

40 vindmøller med en totalhøjde på 170 meter (beliggende i Aalborg + Vesthimmerlands Kommune)
Forslag til solceller under planlægning

De øvrige tre energicentre ligger i Tønder og Randers kommuner. I alt vil de fem energicentre have en forventet kapacitet på 2,5 GW.

Har aftale med lodsejere

Energiselskabet har lavet aftaler med lodsejerne om brug af jorden i alle projekterne. I forhold til energicentret Nørrekjær Enge II, som dækker over blandt andet vindmøller i Aalborg og Vesthimmerlands kommune er selskabet "i dialog med kommunerne". 

I forhold til Energipark Aalborg er planprocessen i gang i Aalborg og Brønderslev Kommune, og den endelige politiske beslutning forventes til efteråret 2022.

- Vores udgangspunkt er altid, at vi har sikret rettighederne til at bruge jorden, så vi har noget konkret at fortælle. Vi er nu kommet så vidt på alle fem projekter, at vi kan dele de større perspektiver ved vores energicentre, siger Eurowind Energys administrerende direktør, Jens Rasmussen og uddyber:

- Fælles for projekterne er, at de er meget mere end endnu en vindmøllepark. Det bliver store centre, hvor den grønne energi produceres og forædles i meget betydelig skala.

Sådan ser planerne for vindmøllerne i Aalborg, som er en del af projekt Energipark Aalborg, indtil videre ud.
Sådan ser planerne for vindmøllerne i Aalborg, som er en del af projekt Energipark Aalborg, indtil videre ud.
Foto: Eurowind Energy

Fokus på brint og biogas

Også solceller indgår i planerne om de nye energicentre. Ambitionen fra Eurowind Energy er, at projekterne skal række ud over vind- og solenergi, og vil derfor også fokusere på brintproduktion og biogas. 

- Der er et stort behov for mere lokalt produceret biogas i kombination med grøn strømproduktion. Vores udgangspunkt er altid den grønne strøm, men mere biogas vil være med til at udfase brugen af russisk gas og naturgas fra Nordsøen, siger Jens Rasmussen.

Eurowind Energy har opført flere hybridparker med både solceller og vindmøller i Danmark, som de også vil opgradere til energicentre i løbet af få år.


Seneste nyt

fra Nordjylland