Færre blodpropper i Nordjylland

En ny stor undersøgelse fra Region Nordjylland og Midtjylland viser et markant fald i antallet af blodpropper i hjertet

Undersøgelsen er foregået fra 1985 til 2007, og viser at antallet af førstegangsindlæggelser efter en blodprop i hjertet er faldet med 35 procent.
Udviklen er sket på trods af, at flere og flere bliver overvægtige og får diabetes.

- Jeg anser, at følgende faktorer spiller en rolle for udviklingen: Fald i andelen af rygere og bedre behandling af forhøjet blodtryk og de senere års behandling med medicin, som nedsætter fedtindholdet i blodet, siger professor dr. med og ph.d. Henrik Toft Sørensen fra Århus Universitetshospital, som er projektleder på undersøgelsen.

Især mændene har haft gavn af den forebyggende indsats. For deres vedkommende er der sket et fald i antallet af førstegangsindlæggelser i perioden på 40 procent, for kvinder drejer det sig om 23 procent.

Undersøgelsen viser også, at de, der får en blodprop i hjertet, bliver ældre før det sker.

- Det at patienter med førstegangsblodpropper bliver ældre og ældre tyder på, at ovennævnte faktorer - forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme - medvirker til, at blodpropper indtræder senere i livet, siger Henrik Toft Sørensen.

Blodprop i hjertet rammer 12.000-13.000 danskere om året. Heraf er godt 10.000 førstegangstilfælde. Ifølge Hjerteforeningen dør 4300 af sygdommen.


Seneste nyt

fra Nordjylland