Fastelavnsboller storhitter: - Den perfekte udgave balancerer i smagen

Landets bagere langer fastelavnsboller over disken i stor stil, og i mange nordjyske køkkener bliver det traditionsrige bagværk kreeret. Nu kan du være med, når TV2 Nord kårer Nordjyllands bedste fastelavnsbolle.

De findes i et utal af varianter. Er du til dem med fløde? Dem med creme? 

Fastelavnsbollebølgen skyller i år ind over landsdelen med fornyet kraft, og mange har stærke holdninger til, hvad en god version af bagværket består af.

Spørger man Sigurður Elvar Baldvinsson, der er bager- og konditorunderviser på Tech College i Aalborg, og som er med som dommer til kåringen af Nordjyllands bedste fastelavnsbolle, skal en fastelavnsbolle først og fremmest være balanceret.

- Det vil sige en vis mængde syre eller frugt der balancerer den fede smag fra cremen eller flødeskummet, siger han.

TV2 Nord kårer Nordjyllands bedste fastelavnsbolle

  • Nu kårer TV2 Nord den bedste fastelavnsbolle bagt af en nordjysk amatørbager - og du kan være med. Send os et billede af din hjemmebagte fastelavnsbolle og fortæl, hvad der gør den så god. Se nederst i artiklen, hvordan du gør.

  • Vinderen kåres torsdag 17. februar klokken 12.00 på Tech College i Aalborg, hvor seks udvalgte mesterbagere mødes væbnet med hver sin hjemmelavede fastelavnsbolle.

  • For at deltage skal du bo i Nordjylland og desuden være villig til at dele din opskrift. Og så skal du selvfølgelig have mulighed for at være med til kåringen på Tech College i Aalborg torsdag 17. februar klokken 12.

  • Finalen bliver sendt direkte på TV2 Nord Salto og på TV2 Nords facebook-side, ligesom du også kan streame finalen her på tv2nord.dk.

  • Vinderen af konkurrencen får et gavekort til brunch for 10 personer ved Hune Bageri.

Hverken for sød eller for fed

Derudover må der gerne være et sprødt element i form af wienerdej, croissant, mørdej eller karamelliserede nødder – i hvert fald hvis man spørger faglæreren på Tech College.

Det er i hans optik vigtigt, at bollen hverken bliver for sød eller for fed i smagen.

- Man skal gerne kunne spise en hel fastelavnsbolle, og hvis man har lyst til lidt mere, så har den været helt perfekt, siger Sigurður Elvar Baldvinsson.

Dommerpanelet i TV2 Nords konkurrence:

Sigurður Elvar Baldvinsson

Sigurður Elvar Baldvinsson

Sigurður Elvar Baldvinsson

Sigurður Baldvinsson er bager- og konditorunderviser på Tech College i Aalborg. Sigurður har tidligere været en del af bagerlandsholdet.

Laura Sahl

Laura Sahl

Laura Sahl

28-årige Laura Sahl fra Aalborg har vundet Masterchef. Hun har 10.000 følgere på Instagram, hvor hun deler madbilleder.

Lars Bisgaard Andreasen

Lars Bisgaard Andreasen

Lars Bisgaard Andreasen

Lars Bisgaard Andreasen er sponsor- og eventmanager på TV2 Nord. Lars bager ikke selv, men det gør hans hustru til gengæld, og han er særdeles god til at spise hendes bagværk.

Let for fastelavnsbollen at blive til en stjerne

Fastelavnsbollen, der for første gang i Danmark blev beskrevet i kogebogen "Kogebog for smaa Husholdninger" af Madam Mangor i 1837, oplever lige nu stor hype.

Sigurður Elvar Baldvinsson peger på, at det blandt andet skyldes, at der er flere nye bagerier, der prøver at skille sig ud med fastelavnsboller, der både ser anderledes ud og smager anderledes end dem, vi kender, ligesom mange også deler billeder af deres hjemmelavede fastelavnsboller på sociale medier.

Opskrift på fastelavnsboller fra 1837

Ingredienser:

3 æg

60 g sukker

190 g smør

50 g gær

½ liter lunken sødmælk

1 kg hvedemel

500 g økologiske rosiner

50 g meget finthakket appelsinskal

½ tsk. kanel og ½ tsk. kardemomme.


Bemærk at bollerne ikke er fyldte og med glasur.

Pisk æggene med sukkeret. Smelt smør og hæld det i blandingen. Gæren opløses i den lunkne mælk og røres i blandingen. Rør halvdelen af melet i, og ælt derefter resten i til en blød dej. Dejen sættes til hævning et lunt sted til den har dobbelt størrelse. Ælt så rosiner, appelsinskal og krydderier i dejen. Formes til boller og sættes til hævning igen. Pensl med æg, drys med sukker og bag ved 200 °C, til de er lysebrune.


Kilde: Nationalmuseet

At fastelavnsbollen kan pyntes på mange forskellige måder, skubber til populariteten ifølge trendforsker Julia Lahme.

- Det er lettere for en fastelavnsbolle at blive til en stjerne, end det er for en grim, trist grovbolle, siger hun til TV2

Fastelavnsboller med creme.
Fastelavnsboller med creme.
Foto: Josefine Blicher Brader / TV2 Nord

Ifølge faglæreren på Tech College er det godt at få rusket op i de traditionelle opskrifter.

- Det skubber til hele faget, som er positivt for os alle sammen der arbejder i og omkring bagerierne, siger han.

Vær med i konkurrencen

Du kan enten dele billedet af din fastelavnsbolle i kommentarsporet på vores Facebook-opslag om konkurrencen:

Du kan lægge billedet ind på din Instagram-profil og bruge hashtagget #tv2nordelskerfastelavnsboller eller du kan sende billedet på mail til mehe@tv2nord.dk.

Vi skal have billedet senest 9. februar.

Er du blandt de seks udvalgte mesterbagere, kontakter vi dig torsdag 10. februar.


Seneste nyt

fra Nordjylland