LIGE NU:

Ferien går til fortiden: Fire generationer tilbringer sommeren i 1915

For fire generationer af familien Nielsen fra Hundelev går rejsen ikke sydpå til badeferie eller 5-stjernet hotel med all inclusive. De er derimod rejst tilbage til år 1915.

Fire generationer af familien Nielsen fra Hundelev er flyttet ind i et lille husmandssted på Landbrugsmuseet i Mosbjerg. Her bruger de noget af deres sommerferie på at bo og leve som i 1915. 

Line Hjørringgaard på 36 år er i køkkenet sammen med sin mor og mormor. Udenfor leger Lines to børn, Emilie og Frede. De øver sig på at gå på stylter. 

- Jeg er ved at lave risengrødskager. Det er resterne fra risengrøden, som vi fik i går aftes. Det er til formiddagskaffen til børnene, siger Line Hjørringgaard. 

 
 
Foto: Jesper Christiansen

Det er en uge helt uden moderne hjælpemidler og teknologi, og der er hverken strøm eller vand indlagt i det lille husmandssted, hvor familien nu er rykket ind. Men selv om det må virke som en noget besværlig måde at leve på, har det også sine fordele, afslører de.

- Her er ingen stress og jag, og vi har masser af tid til at være sammen hele familien, siger Line Hjørringgaard.

Savner vask og elpisker

Mens Line og børnene hygger sig og nyder dagligdagen uden mobiltelefoner og ipads, så glæder mormor Ulla Nielsen sig til at komme hjem til 2018 igen. 

- Vi er trætte om aftenen. Her er ingen strøm og vand, og når vi skal piske fløde, så bruger vi et piskeris. Det var hårdere dengang, siger Ulla Nielsen, som er født i 1940 og vokset op i en tid, som minder om livet i husmandsstedet.

Børnene har også fået arbejdsopgaver. Dyrene skal fodres, og de skal sørge for at der er brænde til ildstedet, så komfuret kan holdes i gang. 

- Jeg savner en vask, så man kan få vasket hænderne, siger Emilie Hjørringgaard.

Hun og lillerbror Frede må indtil fredag leve med at vaske hænderne i en balje med vand. Det er anden gang, at familien vælger at holde en uges ferie på museet i Mosbjerg. 

En hel uge uden wifi, med pligter og gøremål som for 100 år siden. Det er også rigtig ferie.