Foto: Thomas Gaardsmand

Fik 80 kilo hash i papkasser

På Ålbæk-sagens andendag afhøres 29-årig tiltalt nordmand.

Tirsdag afhøres en 29-årig nordmand, der er tiltalt i den såkaldte Ålbæk-sag. Han er en af i alt fem mænd, der er tiltalt for at have indført i alt 260 kilo hash til Danmark med hensigten at smugle stofferne videre til Norge via Ålbæk Havn.

Den 29-årige erkendte i går mandag, at han, som det står i anklageskriftet, transporterede 80 kilo hash til Frederikshavn. Det er første gang at både politi og offentlighed får indblik i mandens forklaring. Siden han blev anholdt i juni har han ikke fortalt noget om sin medvirken. Han siger i retten, at han gerne har villet sige noget, men han ville ikke være den første til at lægge kortene på bordet.

- Det gør man ikke i det miljø, siger den 29-årige, der fik 80.000 kroner for opgaven.

Han forklarer i retten tirsdag, at han fik overdraget de 80 kilo hash lidt uden for Silkeborg. Inden da havde han indkøbt sportstasker til at transportere hashen i. Han fik den nemlig overdraget i papkasser, som ifølge den tiltalte ikke er velegnede til transport i en båd, som det var planen.

Manden der overdrog hashen til den 29-årige talte engelsk og han kendte ham ikke. Med hashen i sportstaskerne kørte den tiltalte mod Frederikshavn hvor han havde fået besked på at mødes med den 37-årige mand, der blev afhørt i retten mandag, men han vil ikke fortælle hvem der gav ham instruktioner til at mødes i Frederikshavn.

Den 29-årige bliver varetægtsfængslet i surrogat lidt efter episoden i Ålbæk, som kostede en af de formodede smuglere livet. Det bliver han klar over, og han rejser derfor i slutningen af januar 2013 først til Tyskland og så videre til Spanien, for ikke at blive anholdt.

Han har ugentlig kontakt til den 46-årige medtiltalte, og den 46-årige besøger ham en enkelt gang i Spanien. Her taler de om sagen og blandt andet om hvad den 29-årige skal forklare, hvis han bliver anholdt.

Han har også telefonisk kontakt med en 36-årig medtiltalt mens denne sidder varetægtsfængslet. De taler i deres samtaler om den 39-årige tiltalte, som politiet mener er bagmanden bag aktionen, men ifølge den 29-årige handler det om at medierne og politiet forsøgte at stemple den 39-årige som bagmand. Den 39-årige nægter sig i øvrigt skyldig og vil ikke udtale sig i retten.

TV2/Nord følger sagen dagen igennem.