Fire butikstyverier inden middag: Nu vil regeringen sætte hårdt ind

Alene i 2023 modtog politiet på landsplan 25.000 anmeldelser om butikstyverier. Nu skal nye tiltag fra regeringen sætte en stopper for tyvene.

Skjulte alarmer og vagter har ikke forhindret butikstyvene i at stikke af med varer for op mod to milliarder kroner i 2023. 

Derfor vil regeringen nu sætte mere konsekvent ind som en del af udspillet "Sammen om en tryggere hverdag". 

Udspillet indeholder i alt 11 tiltag. 

quote Der skal være afregning ved kasse ét, hvis man bliver taget for butikstyveri.

Peter Hummelgaard (S), justitsminister

Højere bødestraffe og klarere rammer for lydoptagelser i butikkerne, er blandt andet nogle af de nye tiltag, som regeringen vil gennemføre. 

- Regeringen ser med alvor på den store stigning i butikstyverier, vi har set de seneste år. Tyverierne er forbundet med store udgifter for butiksejerne. Og tyvene skaber utryghed blandt både kunder og butiksansatte, der hver dag møder ind for at passe deres arbejde. Det skal vi ikke finde os i, lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse. 

Meny i Kennedy Arkaden i Aalborg har talrige gange fået stjålet diverse varer, og her har de flere gange stået i situationer, hvor tyvene er stukket af, har været truende eller decideret været voldelige overfor personalet. 

- Nogle gange er konflikten med tyvene eskaleret, hvor man har været nødt til at træde tilbage, fordi man selv er blevet bange, fortæller Thomas Farum, der blev ansat som souschef i dagligvarebutikken i september. 

Skærpet bødestraf og tydeligere rammer

Bare siden 2022 er antallet af butikstyverier steget med knap 25 procent. 

I Nordjylland er det tal gået fra 1.541 anmeldelser i 2022 til 2.131 i 2023. 

Bare to dage inden TV2 Nord besøgte Meny i Kennedy Arkaden i Aalborg, havde de haft fire butikstyverier på en dag. Endda inden middag. 

Regeringens tiltag sker som en del af en samlet indsats mod kriminalitet, der på papiret kan virke mindre alvorlig, men alligevel skaber utryghed og gener i danskernes hverdag. 

- Der skal være afregning ved kasse ét, hvis man bliver taget for butikstyveri, siger justitsministeren. 

Helt konkret ønsker regeringen, at straffen for butikstyveri hæves. Det vil sige, at der som udgangspunkt altid vil kunne gives en bøde på mindst 1000 kroner første gang, man bliver taget for butikstyveri. 

I dag lyder den bøde på 500 kroner. 

De ønsker også, at bøden skal overstige værdien af tyvekosterne. 

For at undgå tyveriet overhovedet begås, ønsker de også bødetaksterne for hæleri hævet. 

Flere dagligvarebutikker har videoovervågning og lydoptagelser i butikkerne, men hvornår de må bruge optagelserne og dele dem med politiet har været usikkert. Det vil regeringen nu også gøre noget ved i de nye tiltag. 

I samarbejde med De Samvirkende Købmænd og Dansk Erhverv vil regeringen udarbejde et overblik over butiksejernes muligheder. 
Seneste nyt

fra Nordjylland