Foto: TV2/Nord

Flere bankkrak i vente

Det er langt fra slut med bankkrak eller tvungne fusioner i den danske bankverden. I 2012 kan vi se frem til en stribe yderligere bankkrak, vurderer en lang række af landets førende økonomer over for Ritzau.  

De vurderer samstemmende at et sted mellem to eller 10 danske banker må dreje nøglen eller lade sig overtage af andre inden årets udgang.

- En række banker har haft svært ved at leve op til solvenskravene de seneste år, og de finansielle markeder er ikke på nogen måde tøet op, siger Dansk Metals cheføkonom Allan Lyngsø Madsen.

- Det gør det svært for de banker, der ikke har det bedste ry, at skaffe den nødvendige kapital. Det betyder, at de er tvunget til at kigge sig om efter fusionspartnere, der er blandt de 39 økonomer, der har deltaget i rundspørgen fra Ritzaus Økonomiske Panel.

Allan Lyngsø Madsen understreger, at den økonomiske krise gør bankernes situation endnu vanskeligere.

Den øgede ledighed betyder nemlig, at sikkerheden for bankernes udlån til private bliver ringere, samtidig med at sikkerheden for udlån til virksomheder og landbrug også bliver svagere.

- Hvis vi ser frem det næste halve til hele år forventer vi, at pilen (for ledigheden, red.) peger op, både generelt og for vores eget område. Vi skal ind i sidste del af året og 2013, før beskæftigelsen vender i den rigtige retning, siger Allan Lyngsø Madsen

I 2011 måtte Fjordbank Mors, Amagerbanken og Max Bank overdrage nøglerne til statens afviklingsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet.

Der blev i årets løb desuden gennemført fusioner i en række mindre pengeinstitutter, blandt andet blev Sparekassen Limfjorden og Sparekassen Vendsyssel lagt sammen.

Derudover har Finansiel Stabilitet i en række tilfælde videresolgt de sunde dele af de overtagne banker til andre spillere i branchen.

Jyske Bank har bl.a. overtaget hovedparten af Fjordbank Mors' kunder.