Flere hjertestartere er tilgængelige døgnet rundt

På bare fem år er antallet af døgntilgængelige hjertestartere i Nordjylland tredoblet.

For hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til der ydes hjertelungeredning, falder chancen for overlevelse med ti procent. Derfor har det stor betydning, at man hurtigt kan få fat i en hjertestarter, hvis man er i nærheden af nogen, der får hjertestop.

- Hjertestartere kan være med til at redde liv – hvis de vel at mærke er til at få fat i, når hjertet går i stå. Hvad end det er på åben gade eller i et privat hjem, er der brug for hurtig hjælp, siger Grethe Thomas, der er projektchef hos TrygFonden.

quote Hjertestartere kan være med til at redde liv – hvis de vel at mærke er til at få fat i, når hjertet går i stå.

Grethe Thomas, TrygFonden

I Nordjylland er antallet af døgntilgængelige hjertestartere steget med 318 procent siden 2014, og det betyder, at der nu er cirka 1552 styk. Det viser tal, som Danmarks nationale Hjertestarter-Netværk og TrygFonden står bag.

Vigtigt i små byer

Et af de steder, hvor nordjyderne døgnet rundt kan få fat i en hjertestarter, er ved REMA 1000 på Kattegatvej i Skagen. Her gik lokale og erhvervsdrivende for flere år siden sammen om at finansiere hjertestarteren.

- I min verden giver det ikke mening, at den ikke skulle hænge udenfor. I dagtimerne er der masser af mennesker herude, der kan træde til og hjælpe, hvis ulykken er ude. Men står du alene om aftenen og skal hjælpe en person, så er der måske ikke så mange, der kan træde til. Så er det jo rigtig godt at kunne slå op, hvor der er en hjertestarter udenfor, siger købmand Jesper Pedersen.

Købmand Jesper Pedersen ved siden af hjertestarteren på REMA 1000 i Skagen.
Købmand Jesper Pedersen ved siden af hjertestarteren på REMA 1000 i Skagen.

Han mener, at der især i mindre byer og yderområder er behov for at have en hjertestarter til rådighed.

- I mindre byer og områder, hvor hjælpen kommer langvejsfra, så er det jo et endnu større plus med de her hjertestartere, der kan bruges hele døgnet, siger han.

Hver tiende får stød inden ambulancen kommer

Hvert år er der 5400 hjertestop uden for sygehuset, og halvdelen af dem sker efter fyraften.

- I dag er det ni procent af personer med hjertestop uden for hospital, der får stød med en hjertestarter, inden ambulancen kommer. Målet er at få andelen af døgntilgængelige hjertestartere op, så flere – ud over at ringe til 1-1-2 – kan træde til og starte genoplivningsforsøg, siger Grethe Thomas fra TrygFonden.

I alt er der 20.500 registrerede hjertestartere i Danmark, og lidt mere end halvdelen er døgntilgængelige.


Seneste nyt

fra Nordjylland