Flere indbrud i nordjyske fritidshuse
Antallet af indbrud i fritidshuse er steget med 6,8 procent i Nordjylland. Antallet af indbrud fordobles i vintermånederne.
Øde sommerhuse
Vinteren nærmer sig, og mange sommerhusejere bruger efterårsferien til at lukke fritidshuset ned. Det betyder, at store sommerhusområder ligger øde hen i vinterperioden, og det giver gode arbejdsforhold for indbrudstyve.
Indbrud fordobles
Tallene viser da også, at antallet af indbrud i fritidshuse fordobles i vintermånederne - og at det i øvrigt går den forkerte vej.
Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik blev der således anmeldt 1.362 indbrud i fritidshuse mv. i årets første seks måneder i Region Nordjylland mod 1.275 i samme periode sidste år.
6,8% stigning
Det er en stigning på hele 6,8 procent. De nordjyske sommerhusejere kan dog glæde sig over, at stigningen i Danmark som helhed var på hele 14,5 pct.
Per Bloch-Frederiksen fra sikkerhedsfirmaet G4S om alarmer:
- Man kan sige, at en alarm er speciel nyttig i et sommerhusområde. Erfaringen viser, at tyve ofte opholder sig i sommerhuset i flere timer, simpelthen fordi de tømmer alt. Det tager tid f.eks. at afmontere en brændeovn og et komfur. Derfor ønsker de arbejdsro og ønsker ikke at blive forstyrret af en af vores vagter, siger han.
Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd anbefaler da også, at man søger råd hos professionelle. Ikke mindst i lyset af at flere og flere sommerhusejere fylder deres fritidshuse med værdifulde møbler og inventar.
- Almindelig sund fornuft, så som at skjule værdifulde ting fra synlige steder, rækker langt i forebyggelsen af indbrud. Men med lidt hjælp fra eksperterne kan man nå skridtet videre og gøre det ekstra besværligt at være indbrudstyv i de øde sommerhusområder, siger sekretariatschef Anna Karina Nickelsen.
Vejledning
Det Kriminalpræventive Råd har i mange år vejledt om sikring af sommerhuse. Og også i år er der gode råd at hente, inden man forlader huset for vinteren.
Slå græsset og klip hækken
Regelmæssig vedligeholdelse af sommerhuset sender et signal om, at der holdes øje med huset. Det ser ikke så forladt ud og er derfor mindre udsat for indbrud. Man kan fx lave aftaler med sine sommerhusnaboer eller faste beboere i området om at holde øje med hinandens huse, tømme postkassen og fylde lidt affald i skraldespanden, så der ser beboet ud.
Ud over at lade ens sommerhus se beboet ud er der en række andre tiltag, som kan hjælpe til at undgå indbrud. F.eks. kunne det være, at træværket omkring døre og vinduer trænger til et sikkerhedstjek - eller at den gamle lås, der har siddet i døren siden huset blev bygget, bør erstattes af en nyere og mere sikker model.
Se også:
www.stopindbrud.dk