LIGE NU:

Flere ladestationer og billigere strøm skal gøre bilismen mere grøn

Kommunerne skal spille aktivt med, så der kan komme flere ladestationer uden for byerne, foreslår Elbilkommisionen.

Fredag har Elbilkommissionen på et pressemøde præsenteret anden del af kommissionens arbejde med at undersøge, hvordan man kan gøre bilismen mere grøn i Danmark.

Og en lavere elafgift og et større samarbejde med kommunerne er noget af det, Elbilkommissionen med Anders Eldrup i front anbefaler i den nye rapport.

Første delrapport handlede om omlægning af afgifter på bilerne. Denne gang har kommissionen set på, hvad der fysisk skal til for at understøtte en grøn omstilling af trafikken – det er blandt andet ladestandere til elbiler, det handler om. 

I rapporten slår kommissionen fast, at den offentlige sektor bør gå aktivt ind på to områder: dels at sikre mulighed for opladning ved kørsel på lange strækninger, og dels at sikre lademuligheder for de bilejere, der ikke selv kan etablere en ladestander.

Blandt andet anbefales det, at kommunerne skal bedre i spil, og at ladestationer sættes op uden for de store byer, også selvom efterspørgslen endnu ikke er der.

120221 Elbilkommissionen
Foto: Per Frank Paulsen

Foreslår lavere elafgift

Der findes i dag cirka 3000 offentligt tilgængelige ladepunkter i Danmark fordelt på cirka 1800 forskellige ladestandere.

Kommissionen anslår, at der vil være behov for at etablere lynladestandere langs vejnettet - formentlig omkring 950 ladepunkter.

Udover at der skal være flere lademuligheder, skal det også være billigere at lade elbilen op.

Kommissionen anbefaler, at opladning af elbilen kun skal koste en lav elafgift på 0,8 øre per kWh. Det kan eksempelvis ske ved installation af en ekstra måler, der alene måler elforbruget til opladning af elbilen.