Flere nordjyder risikerer at dø af influenza
Selv om en influenzavaccine kan redde liv, fravælger stadigt flere nordjyder den.
Influenza er mere end et par dage i sengen med feber. Hvert år dør 2000 mennesker af influenza-virus. Alligevel fravælger nordjyderne i højere grad at blive vaccineret.
Minimum 500 af de 2000 mennesker, som hvert år dør af influenza, kan reddes ved en simpel vaccine, siger tal fra Sundhedsstyrelsen. Og derfor overrasker det da også, at nordjyderne i højere grad fravælger at blive vaccineret.
I 2013/2014 blev 66999 personer i risikogrupperne vaccineret i Nordjylland. Året efter var tallet 61476, altså et fald på 5523 personer svarende til cirka otte procent. Tallene er fra Statens Serum Institut.
Sundhedsstyrelsen igangsætter derfor en kampagne fra lørdag, der retter sig mod de risikogrupper, der er særligt udsatte for at blive alvorligt syge eller dø. Det er ældre over 65 år, personer med kroniske sygdomme som astma, KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og lign. samt gravide, der har øget risiko for at abortere eller føde for tidligt.
En anden ting, som afholder mange i risikogrupperne fra at blive vaccineret, er bekymringen for bivirkninger:
- Alle vacciner kan have bivirkninger, men langt de hyppigste bivirkninger er forholdsvis harmløse som f.eks. ømhed, hævelse eller kortvarig feber. Mere alvorlige bivirkninger er yderst sjældne. Det bedste man kan gøre, hvis man er bekymret for bivirkninger, er at tale med sin læge inden vaccination. Lægen kan informere om de mulige bivirkninger ved præcis den vaccine man får, og man kan få en snak om, hvorvidt der er forhold der gør, at man er i øget risiko for at opleve bivirkninger, siger Søren Brostrøm, der er læge i Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsens nye kampagne skal få de mange, som kan få en gratis vaccination, til at overveje en ekstra gang, om det ikke var en god ide at tage imod tilbuddet. Influenza kan være alvorligt, men det er let at beskytte sig med en vaccination, lyder budskabet i kampagnen.
Også i år kan ældre og borgere med bestemte sygdomme blive vaccineret gratis fra den 1. oktober og året ud. For gravide efter 12. uge gælder det gratis tilbud frem til 1. marts 2016.
Man kan få vaccinationen hos sin egen læge, og mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker. Hold øje med, hvad der er af tilbud i lokalområdet. Hvis man er for svækket til at forlade sit hjem, kan man tale med sin læge om mulighederne for at blive vaccineret hjemme.
Influenzaen rammer typisk landet fra sidst i november til starten af december, og derfor bør man blive vaccineret i oktober/november.