LIGE NU:

FOA: Hjemmeplejere arbejder under rystende forhold

FOA Frederikshavn er rystede over de forhold, som den private leverandør af hjemmepleje IMS byder sine ansatte.

Dårligt arbejdsmiljø, snyd med tillæg, manglende tidsangivelse på kørelister, lemfældig omgang med medicin og en presset faglighed er ifølge FOA Frederikshavn hverdagen hos den private udbyder af hjemmepleje IMS Service.

- Det er vores opfattelse, at ledelsen bevidst undlader at følge overenskomsten med KA pleje. Blandt andet snydes medarbejderne for de tillæg, de har krav på, ligesom de ansatte mangler at få udleveret både vagtplanen for minimum to uger af gangen og de arbejdstidsplaner, der udbetales løn efter, fortæller sektorformand Jens Nielsen fra FOA Frederikshavn.

Flere FOA-medlemmer, der arbejder for IMS i Frederikshavn, fortæller om et psykisk dårligt arbejdsmiljø, bevidst brud på overenskomsten og om pres fra ledelsen i forhold til tilsidesættelse af fagligheden over for blandt andre demente borgere.

- Jeg har kendskab til medlemmer, der fortæller om uhensigtsmæssig håndtering af borgernes medicin. Det mest skræmmende eksempel er en medarbejder, der informere ledelsen om, at en borger ikke har fået sin morgen medicin. Ledelsen beder her medarbejderen om at smide morgen medicinen ud, siger Jens Nielsen.

Beretningerne fra FOA-medlemmerne er nye for formanden for socialudvalget i Frederikshavn Kommune, Jørgen Tousgaard, som nu vil se på sagen.

- Sagen er helt ny for mig, men vi skal naturligvis have et møde med FOA, så vi kan se deres dokumentation. Er den i orden, bliver vi nødt til at øge kontrollen og lave ekstra tilsyn. Det er klart, at vores retningslinjer skal overholdes, siger Jørgen Tousgaard (Soc.dem.) til Kanal Frederikshavn.

- Det kan ikke gå hurtigt nok med at få skærpet det kommunale tilsyn, fortæller Jens Nielsen. Forholdene er yderst kritisable, og vi har altså at gøre med nogle af de svageste borgere i vores samfund. Dét kan politikerne ikke sidde overhørigt - gør de det, er det ansvarsforflygtigelse af værste skuffe, siger Jens Nielsen.

Jørgen Tousgaard er enig i, at situationen er alvorlig, hvis forholdene er som FOA beskriver. Derfor vil han nu have undersøgt, om påstandene er rigtige.

- Jeg forventer, at både private og kommunale levandører af hjemmepleje lever op til vores regler. Gør de ikke det, ser vi alvorligt på det, pointerer Jørgen Tousgaard.