Første dag som minister: - Nu er det mig, der skal skydes på

Marie Bjerre tager som den yngste minister hul på første arbejdsdag på kontoret.

Det er første arbejdsdag for den nye SVM-regering, og for mange af ministrene er det første arbejdsdag som minister overhovedet. 

Marie Bjerre (V) er den yngste af i alt 23 ministre, og hun har kun været i Folketinget i knap fire år. Da Venstre gik tilbage til folketingsvalget i november, lå det ikke i kortene, at Marie Bjerre skulle sidde på ministerposten for digitalisering og ligestilling. 

- Det er en ret vild følelse at stå med. Jeg havde med det valgresultat slet ikke regnet med, at vi skulle i regering. Nu er vi så kommet i regering, og jeg er ovenikøbet blevet minister. Det er meget overvældende, fortæller Marie Bjerre.

Torsdag blev de nye ministre præsenteret. "Det var et stort øjeblik at få opkaldet," lyder det fra Marie Bjerre.
Torsdag blev de nye ministre præsenteret. "Det var et stort øjeblik at få opkaldet," lyder det fra Marie Bjerre.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En helt ny rolle

Udover flyttekasserne og velkomstgaverne er der stortset tomt på det nye ministerkontor. Det har tidligere været boligministerium, men nu skal det fungere som kontor for det nye ministerium for digitalisering og ligestilling.

Marie Bjerre har været til møder hele formiddagen, så hun har ikke haft tid til at kaste et blik på gaverne før nu. 

- Der er kommet vin og blomster, det er jo dejligt, siger hun og læser fra kortet. 

- Jeg er ikke vant til som venstre-politiker at få noget fra 3F, men det må være fordi, vi har fået en midterregering, griner hun. 

Marie Bjerre skal nu vænne sig af med rollen som oppositionspolitiker.

quote Jeg er jo vant til at skyde på ministeren. Nu skal jeg selv være den, der bliver skudt på. Det tror jeg er meget sundt.

Marie Bjerre, digitaliserings- og ligestillingsminister, Venstre


Og med den nye magtfulde position følger et tungt ansvar:

- Jeg håber, jeg kan være meget inddragende. Vi er en bred regering, og derfor er der en ekstra forpligtelse til at få inddraget de andre partier, siger Marie Bjerre. 

Vigtigt område

Ministerlisten blev offentliggjort i går torsdag, og siden da har den nyslåede minister haft travlt med at pakke det gamle kontor ned for at gøre klar på det nye. 

- Det første jeg pakkede ud var mit familiebillede. Jeg regner med at få rigtig travlt som minister, så det er godt, hvis jeg husker på hjemmefronten med et billede, siger hun og placerer billedet på en bogreol. 

- Så har jeg mit eksamensbevis fra min masteruddannelse i USA. Det er jeg egentlig ret stolt af, så det tror jeg skal hænge her, siger hun og holder det indrammede jurabevis over reolen med et vurderende blik. 

Udover at Marie Bjerre skal finde sig til rette med indretningen på det nye kontor, så skal hun også sætte sig ind i indholdet af de nye ministerområder. 

- Den julegave, jeg skal have med hjem i juleferien, er den her, siger hun og peger på en bunke papirer, der indeholder beskrivelser af digitaliserings- og ligestillingsområdet. 

- Der er meget, jeg skal sætte mig ind i, og jeg har også en nervøsitet i forhold til det, fordi det er så vigtige områder, siger hun. 

Ministeriet er en karruseltur

I den nye SVM-regering er ligestillingsministeriet som hidtil lagt under et andet ministerium. Denne gang digitalisering. Marie Bjerre har store visioner for begge områder:  

- Jeg har kaldt mig selv mulighedernes minister. På digitaliseringsområdet er der så mange muligheder. Vi er allerede et forgangsland, og der er mulighed for at vækste på så mange områder, siger hun. 

Marie Bjerre peger på ministeriet som en karruseltur. 

- Det er områder, som kan gå rigtig meget op og ned. Der kan komme nogle tunge sager på ligestillingsområdet. Også på digitaliseringsområdet kan der nogle gange være ting, som ikke fungerer, og så bliver der rigtig travlt. 

Ud af de 23 ministre er otte kvinder. Selvom hun som ligestillingsminister mener, at fordelingen kunne se bedre ud, så understreger hun, at det er en fremgang i forhold til sidste år. 

- Det er de rigtige, der er udpeget, og det er jeg tryg ved. Hvis man vil have flere kvinder i politik, så skal det starte tidligere. Det er kulturen, der skal laves om, så flere har lyst til at arbejde med politik. 




Seneste nyt

fra Nordjylland