LIGE NU:

Forsikringssager: Læger er altid uvildige, mener lægeforening

Formand for Lægeforeningen Nordjylland kan godt forstå den utryghed patienter oplever, men mener at læger altid er objektive - uanset, hvem der betaler deres løn.

Har man været indblandet i en trafikulykke eller en anden hændelser, hvor ens forsikring skal inddrages, kan man godt regne med, at den speciallæge, der skal fastslå ens méngrad, er betalt af forsikringsselskabet. Det er et bijob, som speciallæger har lov til at have, ifølge deres overenskomst.

Men som TV2 Nord mandag og tirsdag kunne fortælle, er det med til at skabe utryghed hos patienterne.

- Det kan jeg godt forstå fra et patientperspektiv, siger formand for Lægeforeningen Nordjylland, Søren Lunde.

Men han mener ikke, at der er hold i utrygheden - heller ikke selvom speciallægerne bliver betalt af forsikringsselskaberne.

- Vi læger er opdraget i den tro, at det skal være objektivt og uvildigt. Det skal en lægeerklæring gerne afspejle, siger han.

Hvis det står til formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen, skal det være slut med, at forsikringsselskaberne selv udvælger og aflønner de speciallæger, der skal afgøre hvor slemt eksempelvis trafikofre er kommet til skade, og hvad de dermed kan få i erstatning.

Han foreslår, at det offentlige skal vælge speciallægen, så der ikke kan være tvivl om lægens uvildighed.

- Det er et fint forslag. Vi vil hellere end gerne indgå i dialog om, hvordan man gør det bedst. Det er bare vigtigt at sikre et system, der arbejder hurtigt, så patienter ikke kommer i klemme, siger Søren Lunde.