SENESTE NYT:

Forsøg: Mineraler reducerede MRSA-smitte markant

En nordjysk landmand og en tidligere svineproducent har med succes udført forsøg med at give svin letoptagelige mineraltilskud i kampen mod den resistente MRSA-bakterie.

Almindelig antibiotika kan ikke få bugt med de resistente MRSA-bakterier, som ofte høres omtalt i forbindelse med svinebesætninger. Op imod 70 procent af de danske svinebesætninger har nemlig bakterien, som er resistent over for blandt andet almindelig penicillin.

Men måske kan mineralerne zink og kobber nu være med til at få bugt med bakterierne i svinestaldene. I hvert fald har et nordjysk forsøg vist en god effekt blandt en lille flok svin fra en besætning nær Sindal.

Landmand Morten Glenthøj og den tidligere svineproducent og nuværende ejer af kosttilskud-firmaet Dantrace, Jens Jørgen Pedersen, har gennem to måneder gennemført et forsøg på 50 svin, hvoraf de 38 var smittet med MRSA.

Svinene fik et kosttilskud bestående af zink- og kobbergluconat, en særlig pulverform, hvor mineralerne er bundet organisk og derfor er letoptagelige. Det har tilsyneladende virket, for efter to måneder var kun fire svin smittet med bakterien.

- Det er overraskende for os. Vi havde nok ikke helt troet på det. Men vi valgte at gå ind i det med åbent sind, for vi er jo også interesserede i at komme af med MRSA, fortæller Morten Glentvad.

Ifølge Jens Jørgen Pedersen er det den letoptagelige form, der sikrer, at svinene får de tilstrækkelige mineraler, og det styrker balndt andet hudens immunforsvar.

- Det er vigtigt i den her sammenhæng, fordi det er der, MRSA lever. Når immumforsvaret i huden styrkes, kan bakterierne ikke leve der. Det er så simpelt, siger Jens Jørgen Pedersen.

Kombinationen af zink- og kobbergluconat er i forvejen godkendt til mennesker, og Jens Jørgen Pedersen fortæller, at det kan hjælpe på blandt andet hudproblemer. Han ønsker dog at foretage flere test på svin for at klarlægge den fulde effekt i forhold til MRSA.

MRSA 398, der også kendes som svine-MRSA, er en type resistent stafylokok, som kan smitte mennesker. Hos sunde og raske personer giver det sjældent anledning til problemer. Som regel opdager man slet ikke, at man er smittet. Det kan dog blive farligt, for i forvejen syge og svækkede personer, eller i forbindelse med eksempelvis operationer, da bakterien kan give alvorlige infektioner, som altså ikke kan bekæmpes med almindelige antibiotikatyper.

Der findes en lang række forskelige typer MRSA, og svine-MRSA står for en meget lille andel af de dødsfald, som de resistente bakterier fører til.

Merte Eliassen

play Efter hjemmerøveri: - Jeg tør jo knap nok at gå ud til døren eller min egen bil

Palle Povlsen

play Vagtmandens bedste råd mod indbrud: Få hjemmet til at se beboet ud

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængslet for groft voldeligt overfald

ph_231120_19_in_regeringen_praesenterer_skattereform_still.jpg

Portlands ledelse er i dialog med medarbejdere

Merte Eliassen

play Efter hjemmerøveri: - Jeg tør jo knap nok at gå ud til døren eller min egen bil

Palle Povlsen

play Vagtmandens bedste råd mod indbrud: Få hjemmet til at se beboet ud

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængslet for groft voldeligt overfald

Til forsiden

Til forsiden