SENESTE NYT:

Forventer påskeboom: Der er rift om sommerhusene

Hvis man lige nu går og tænker på at købe et sommerhus, så skal man ikke tænke alt for længe.

Ifølge en opgørelse fra Boligsiden.dk har salgstiderne på sommerhuse netop nu aldrig været lavere og kvadratmeterpriserne aldrig været højere.

quote Vi kigger ind i et scenarie, hvor man som kommende sommerhusejer har et begrænset udvalg af sommerhuse til salg at vælge imellem

Thomas Hovgaard, kommunikationschef, Nybolig

Det skyldes en massiv efterspørgsel efter sommerhuse hos ikke bare private kunder, men også investorer, som forsøger at følge med efterspørgslen på udlejningssommerhuse.

Det er ifølge mæglerkæden Nybolig udsigten til endnu en sommer under hjemlige himmelstrøg for danskerne, som igen forårsager et boomende sommerhusmarked - ikke mindst her i påsken, hvor mange gerne bruger fridagene på netop at kigge på sommerhus.

Sommerhuse står i ekstraordinær høj kurs lige nu, da de både er efterspurgt blandt private og investorer på grund af den høje efterspørgsel på lejemarkedet.

Indtil for knap et år siden havde du som sommerhuskøber overordentligt god tid til at lede efter dit nye sommerhus. Men har du tænkt dig at bruge de kommende feriedage på at finde dit nye sommerhus, får du travlt.

- Selvom der er kommet flere boliger til salg de sidste par uger, og boligudbuddet er stigende, kigger vi stadig ind i et scenarie, hvor man som kommende sommerhusejer alt andet lige har et begrænset udvalg af sommerhuse til salg at vælge imellem, og det vil helt sikkert skabe trængsel og leben på sommerhusmarkedet her i påsken, vurderer Nyboligs kommunikationschef, Thomas Hovgaard.

Sommerhus i stedet for udlandet

Udsigten til udenlandsrejser i sommerferien er stadig tvivlsom, og det vil ikke ligefrem gøre efterspørgslen på sommerhuse mindre, vurderer Nybolig.

-Tanken om ikke at kunne rejse vil for de fleste være ubærlig, når vi allerede nu har tilbragt godt et år i eget hjem. Derfor ser vi også et ekstra hårdt pres på sommerhusmarkedet, da et sommerhus på grund af de attraktive udlejningsvilkår med høj efterspørgsel og højt bundfradrag også er interessant for folk, som ser en investering i at købe sommerhus. Der er i markedet altså både folk, der vil købe for selv at bruge det og folk, der vil købe med henblik på udlejning, siger Thomas Hovgaard.

quote Marts er den bedste måned nogensinde i Homes historie siden 1990, hvis vi kigger på det normale boligsalg

Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home

Ejendomsmæglerkæden EDC melder om, at det ikke blot er sommerhussalget, der alene driver rekordsalget, idet salget af villaer, rækkehuse og ejerlejligheder rent faktisk har taget føringen i årets første tre måneder.

 - Vi ser nu endnu større fremgang i salget af helårsboliger end i salget af sommerhuse, siger EDC's kommunikationschef Jan Nordmann, der tilføjer, når hele markedet leverer på et ekstremt højt niveau, er der lagt i kakkelovnen til rekorder. 

I forhold til marts til sidste år, er der ifølge EDC i år solgt 99 pct. flere lejligheder, 97 pct. flere villaer og rækkehuse og 82 pct. flere sommerhuse.

Boligmarkedet har pip i påsken

Hvis nogen skulle være i tvivl i disse påskedage, så har boligmarkedet pip.

- Marts er den bedste måned nogensinde i Homes historie siden 1990, hvis vi kigger på det normale boligsalg. Det er en enestående og meget travl tid for vores ejendomsmæglere, der ellers har prøvet noget gennem årene. Men aldrig noget som vi ser nu i nedlukningstiden. Det er meget intenst, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home med 179 forretninger i hele landet.

Hos Home er marts-salget er 78 pct. højere end marts sidste år - og det skyldes ifølge ejendomsmæglerkæden, at der er kommet langt flere villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og ikke mindst sommerhuse til salg.

Kan tage toppen af prisfesten

I den forgangne uge op til påske satte rekordmange til salg, viser tal fra Boligsiden.

- Mange boligejere har taget beslutningen og sat til salg. Og det er godt timet: udbuddet er lavt, og der er fortsat mange købere, så til salg-skiltene falder på et tørt sted, siger Michael Dalsager i Home.

Folk på boligjagt klapper i hænderne, men det er også vigtigt for balancen på boligmarkedet.

- Udbuddet er banket i bund mange steder, og priserne er skudt tilsvarende op med to-cifrede stigningstakter. Et større udbud kan tage toppen af prisfesten.