Frifundet direktør varsler opgør med Finanstilsynet
Foto: TV2/Nord
Politikere bør se på, om Finanstilsynet har for stor magt i forhold til dets kompetencer, siger forsvarer.
Frifindelsen af to direktører i bankverdenen for påstanden om kursfup får et efterspil - og denne gang rettes en anklagende finger mod Finanstilsynet.
Det varsler advokat Jakob Lund Poulsen, der under straffesagen har forsvaret den 61-årige Svend Jørgensen, som var direktør i Sparekassen Himmerland.
- Vi vil overveje spørgsmål om erstatning og oprejsning. Min klient blev jo tvunget væk fra sin stilling af Finanstilsynet, siger Jakob Lund Poulsen til Ritzau.
Vestre Landsret har fredag frifundet Svend Jørgensen og de øvrige tiltalte i sagen, hvor påstanden var, at kursen på sparekassens aktier blev holdt kunstigt oppe af Ebh Bank.
I marts sidste år mente byretten i Hjørring derimod, at der var sket en lovovertrædelse. Ved den lejlighed blev Jørgensen og den anden direktør, Finn Strier Poulsen, hver straffet med fængsel i fem måneder.
- Frifindelsen rejser et principielt spørgsmål om Finanstilsynet - nemlig om man er i besiddelse af de tilstrækkelige kompetencer, siger Jakob Lund Poulsen.
Finanstilsynets vurderinger har haft en afgørende rolle i forløbet om den påståede kursmanipulation.
- Der er tale om et stort fejlskøn, mener advokat Jakob Lund Poulsen.
Han opfordrer politikerne til at overveje, om tilsynet har for store beføjelser i forhold til kompetencerne.
Desuden mener han, at frifindelsen er et signal til anklagemyndigheden.
- Spørgsmålet er, om Bagmandspolitiet er tilstrækkelig kompetent til at vurdere de sager, som Finanstilsynet kommer med, mener forsvareren.
Han lægger vægt på, at landsrettens frifindelse er sket både med henvisning til juraen og til mangel på beviser.
Advokaten betvivler, at anklagemyndigheden kan få tilladelse til i givet fald at indbringe sagen for Højesteret. Dette kræver en ekstraordinær tilladelse af Procesbevillingsnævnet.
FAKTA: Forløbet i sagen om kursfup i bankverdenen
To bankdirektører og tre ansatte er i Vestre Landsret blevet frifundet for kursmanipulation.
Under finanskrisen i 2008 var Sparekassen Himmerland udsat for pres. Sparekassen og Ebh Banks direktører indgik en diskret alliance, og de blev enige om at købe aktier hos hinanden.
- I august 2008 aftalte direktørerne Svend Jørgensen fra sparekassen og Finn Stier Poulsen fra Ebh Bank den gensidige investeringsaftale.
- Ebh Bank opkøbte for cirka syv millioner kroner aktier i sparekassen.
- Ebh Bank gik ned i efteråret 2008.
- Bagmandspolitiet rejste i 2012 anklage mod de to direktører for kursmanipulation samt mod sparekassen. Også tre ansatte i de to pengeinstitutter blev tiltalt.
- I en dom 8. marts 2013 blev de tiltalte af Retten i Hjørring fundet skyldige. Direktørerne fik hver fem måneders fængsel, de ansatte fik hver tre måneder, og sparekassen blev straffet med bøde på fem millioner kroner.
- Vestre Landsret har 4. april 2014 frifundet samtlige. Der er ikke beviser for, at Ebh Banks bud på sparekassens aktier holdt kursen kunstigt eller unormalt oppe.
/ritzau/