Frustreret regionsrådsformand efter fugt-skandale: - Det er noget uacceptabelt makværk

Dialogen med VVS-entreprenøren på Nyt Aalborg Universitetshospital er gået i hårdknude, og nu vil Region Nordjylland ikke vente mere.

Utætheder, rust og mikrobiologisk vækst - tre tilstande man ikke ønsker i sine vandrør.

Ikke desto mindre er det, ifølge en uvildig rapport, en kendgerning, at omkring 36 kilometer vandrør i Aalborgs nye sygehus er noget nær ubrugelige, og regionsrpdsformanden har mistet tålmodigheden. 

- Jeg er dybt frustreret over den her sag og jeg synes, det er dybt kritisabelt at man som både tilsyn og entreprenør ender i en situation, hvor man leverer et sygehus, der både har fugt i væggene men også vandrør på op til 36 kilometer, der lækker siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

Makværk

Nu har Region Nordjyllands Forretningsudvalg givet grønt lys til, at projektledelsen går i gang med at udskifte de problemfyldte vandrør, og så må tiden vise, hvem der skal samle regningen op.

- Man bygger et helt nyt sygehus til gavn og glæde for nordjyderne, og så står man med sådan noget makværk, hvor der simpelthen er læk på vandrørene. Vi bliver nødt til at få bygget det her sygehus hurtigst muligt, så nu skifter vi dem ud, og så må vi jo rette et krav mod de folk, der ikke kunne formå at løfte opgaven med de her vandrør, siger Mads Duedahl.

Sygehusets i alt 55 kilometer vandrør er udført af to forskellige virksomheder. Ifølge regionsrådsformanden er det udelukkende de 36 kilometer, der er lavet af Bravida, der er problematiske. De resterende 19 kilometer, som er udført af en anden virksomhed fejler ikke noget. 

Mange fejl

Allerede sidste år, kunne TV2 Nord fortælle, at der havde været stillestående vand i rørene på gigabyggeriet, der gav bakterier. Desuden blev der fundet læk i nogle af rørene. 

Og det er altså de fejl, som nu skal udbedres.

- Vi kan ikke tage ansvar for at vente længere, end vi allerede har ventet. Jo længere tid, der går, jo større er risikoen for, at det får store følgeskader og uoverskuelige konsekvenser. Vi kan eksempelvis ikke have, at der i værste fald sker lækager, der gør, at vi efterfølgende må lukke for eksempel akuthuset, operationsstuer, når vi tager imod patienter på det nye hospital, så det skal håndteres, så vi kan komme videre, siger regionsrådsformand Mads Duedahl.

Økonomi

Regionsrådsformanden mener ikke, at udskiftningen af vandrørene vil få betydning for byggeriets slutdato eller økonomi. Projektledelsen har nemlig taget højde for en eventuel udskiftning, da der blev gjort status på byggeriet i september, lyder det fra regionen.

- Hvad økonomien angår, vil vi lave det her bagudrettet retskrav, som jeg tror på, vi kommer til at vinde rigtig stort. Vi har lavet et udbud af et sygehus, og jeg ved, vi ikke har bestilt et sygehus, hvor der er læk på vandrørene, slutter Mads Duedahl. 

Region Nordjylland rejst sag ved Voldgiftsnævnet for byggeri og anlæg mod VVS-entreprenøren Bravida og totalrådgiveren INDIGO 2012 I/S.



Seneste nyt

fra Nordjylland