Fyrværkeri giver risiko for brand og skader: Her er de gode råd til nytårsaften

Her kan du få Danske Beredskabers, Beredskabsstyrelsens og Sikkerhedsstyrelsens gode råd til en sikker nytårsfejring.

Det er årets sidste dag, og mange kommer traditionen tro i aften til at skyde det nye år ind med krudt og nytårsraketter.

Men med meget fyrværkeri kommer også en øget risiko for, at der kan opstå brand. Brandvæsenet rykker hvert år ud til mange brande, men nytårsdøgnet er årets absolut travleste for brandvæsenet, lyder det fra Danske Beredskaber.

- De sidste fem årsskifter rykkede danske brandfolk ud til i gennemsnit 507 bygnings- og containerbrande i perioden fra klokken 12 den 31. december til klokken 12 den 1. januar. Det er over 20 gange så mange udrykninger som på et gennemsnitsdøgn, siger Danske Beredskabers sekretariatschef, Bjarne Nigaard, i en pressemeddelelse.

TRANSPORT, OPBEVARING OG BRUG AF FYRVÆRKERI

Transport af fyrværkeri

Som privatperson må du transportere fyrværkeri til eget forbrug. For fyrværkeri er der ikke fastsat en mængdegrænse for, hvor meget du må transportere, men du skal kunne godtgøre, at fyrværkeriet er til eget forbrug.

Læs mere om reglerne på Beredskabsstyrelsens hjemmeside, der er myndighed på området.

Opbevaring af fyrværkeri

Det er tilladt at gemme fyrværkeri fra slutningen af fyrværkerisæsonen, så du kan anvende det i næste fyrværkerisæson, men du må højst opbevare 5 kg NEM.

NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. NEM-vægten skal stå på fyrværkeriet.

Opbevar fyrværkeriet tørt og hold det væk fra elektriske apparater og varmekilder. Fyrværkeriet skal opbevares utilgængeligt for børn, og du må ikke pakke fyrværkeriet ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunter.

Derudover kan du på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside læse mere om, hvad du skal gøre med brugt og ubrugt fyrværkeri.

Brug af fyrværkeri - de fem fyrværkeriråd

  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen

De gode råd til en brandsikker nytårsfejring

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen kommer derfor med flere gode råd til, hvordan borgerne bedst sikrer, at deres nytårsaften ikke går op i røg:

  • Luk og lås døre til garage og skur. Flyt affaldscontainere og lignende indendørs, hvis det er muligt.

  • Hvis du ikke har plads indenfor, så placér affaldscontainere og lignende i god afstand fra bygninger. Luk låget og lås dem, hvis det er muligt.

  • Fjern alt brændbart materiale fra din carport, altan, kælderskakt og lignende steder.

  • Brug kun godkendt fyrværkeri og overhold sikkerhedsafstanden, der skal fremgå af fyrværkeriet. Husk at hold dobbelt afstand i vindens retning.

  • Brug fyrværkeriet, som det er tiltænkt, og hvor det er tiltænkt – og hold afstand.

  • Vær opmærksom på, om du eller dine naboer har et stråtag. Dette kan nemlig udgøre en særlig risiko for at blive antændt af nytårsraketterne.

Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tilføjer derudover, at borgerne også skal være opmærksomme på afstanden mellem håndsprit og ild, da det også er en farlig cocktail.

nytår brand brandsikkerhed gode råd danske beredskaber beredskabsstyrelsen raketter
Foto: Danske Beredskaber / Beredskabsstyrelsen

Seneste nyt

fra Nordjylland