Gastronomisk hæder til Skagen-bjesk og Læsø-hummere

Der er to nordjyske modtagere, når Det Danske Gastronomiske Akademi uddeler årets hædersdiplomer.

Lokal madkultur, kvalitetsråvarer, og initiativer, der hylder den lokale madkultur, bliver hædret, når Det Danske Gastronomiske Akademi fredag aften uddeler hædersdiplomer til nogle af de producenter og gastronomiske initiativtagere, der har udmærket sig i det forgangne år.

Blandt de gastronomiske ildsjæle, der modtager diplomer, er også flere nordjyder, som har gjort sig bemærkede ved at sætte fokus på det lokale.

Det ene af de to diplomer, der finder vej til Nordjylland, går til Jesper C. Winter & Mikkel T. Kongerslev fra Skagen Bjesk. De får hædersdiplomet med følgende begrundelse:

"Jesper Winter og Mikkel Kongerslev er to gastronomiske ildsjæle, der formår at lyse Skagen op – selv i de mørke vintermåneder. 
Jesper Winter har siden 2002 ejet og drevet den anerkendte Skagen Fiskerestaurant, der i 2016 også blev etableret på Illum ROOFTOP. Mikkel Kongerslev har, udover at være manager på Fiskerestauranten, sørget for at byens eftertragtede sommerstemning har nået nye højder som forpagter på det berømte diskotek Hyttefadet.

Sammen har de to skabt en ny klassiker: Skagen Bjesk. Med en stor respekt og forståelse for den vejrbidte og ofte barske natur, der karakteriserer Skagen, er denne bjesk lagret på de vilde bær og urter som malurt, perikum, klitrose og havtorn, som findes i de klitter, heder og højmoser, der omkranser byen. Med Skagen Bjesk har Jesper Winter og Mikkel Kongerslev på en nytænkende og innovativ måde formået at tappe natur og gode, rene ingredienser på lækre flasker. Samt sikret en fortsat promovering og bevaring af et stykke nordjysk kultur- og gastronomihistorie."

Den anden nordjyske diplommodtager er Jess Jessen Klixbüll fra Læsø, som hædres for at arbejde med at sætte fokus på de lokale råvarer, blandt andet i kraft af Læsø Jomfruhummerfestival. Begrundelsen for at han skal modtage diplomet lyder således:

"Idémand og entusiast for udkantsdanmark – her Læsø – indstiftede Jess Jessen-Klixbüll i 2004 Jomfruhummerfestivalen på Læsø. Med sans for at kombinere gastronomi og det lokale har Jess Jessen-Klixbüll gennemført denne festival i alle årene siden, trods modvind og tvivl. Og nu har han skabt en festival for både lokale og gastronomer, der sætter Læsø på landkortet for god gastronomi, samtidig med at han har skabt en øget bevidsthed og identitet hos lokalbefolkningen, så de er begyndt at kigge på egne skønne råvarer. 

Jess Jessen-Klixbüll fylder 70 i år. Hans model for gastronomisk ekspansion til udkantsdanmark har inspireret til Sol over Gudhjem, Fanø Østersfestival og Vildtfestivalen."

Ud over de to nordjyske modtagere, er der også hædersdiplomer til blandt andet mjød, kager og et lokalt grøntsagstorv.


Seneste nyt

fra Nordjylland