LIGE NU:

Genbrugspladser er et hit

Presset på genbrugsstationerne er vokset massivt. I Nordjylland er Affaldsselskabet Vendsyssel Vest i gang med at udvide sine genbrugspladser på grund af det stigende pres med flere besøgende. Men ikke alle danskere opfører sig lige pænt, så selskaberne s

Containerne til elektronikskrot, haveaffald, pap og småt brændbart er populære. Landet over oplever genbrugsstationerne, at flere og flere danskere lægger vejen forbi med affald. Mængden af affald, de lægger på stationerne, steg i 2006 med 17 procent.

- Det er meget populære ordninger, og de bliver stadigt mere populære. Vi har så utroligt meget affald, fordi vores forbrug er støt stigende, og så håber jeg også, det er udtryk for en stigende miljøbevidsthed, siger Jacob Simonsen, direktør for RenoSam, der er en sammenslutning af 35 kommunale og fælleskommunale affaldsselskaber. Han vurderer, at stigningen er fortsat i 2007.

Må indføre adfærdsregler
Men ikke alle danskere opfører sig lige pænt på genbrugsstationerne, og det får nu flere steder til at indføre adfærdsregler, lave kampagner og uddanne personalet til at håndtere konflikter.

- Lunten er blevet kortere hos folk, der kommer på stationerne. De fleste opfører sig pænt, men der er nogle enkelte, der har en meget uheldig opførsel, og det bliver tydeligere, når der kommer flere og flere, siger driftschef Marcus Müller fra Vestforbrænding i Glostrup.

Vestforbrænding forsøger blandt andet med kampagner at få folk til at opføre sig ordentligt og tage hensyn. Genbrugspladserne har også meget konkrete regler for blandt andet at komme professionelle klunsere til livs.

En million besøgende
De 14 genbrugsstationer hos Sydvestsjællands Affaldsselskab KAVO rundede sidste år en million besøgende, og mængden af affald er fordoblet på 10 år. Selskabet har også forbudt klunsning og har indført en regel om, at borgerne kun må bruge klare sække, så medarbejderne kan se, hvad folk afleverer.

I Svendborg har kommunen netop lanceret 10 bud for, hvordan man skal opføre sig på kommunens genbrugspladser. Reglerne handler blandt andet om at holde børn i bilen, rydde op efter sig og parkere hensynsfuldt.

- Det er kaotisk nogle gange. Borgerne kører tæt og holder i kø, og de vil gerne af sted i en fart, når de endelig har fået afleveret deres affald. Nogle dage bruger vi mange mandskabstimer bare på at regulere trafikken, så lastbilerne kan komme til at tømme containerne løbende, siger Finn Kallehauge fra Svendborg Affald.

Uddannes i konflikhåndtering
I Nordjylland er Affaldsselskabet Vendsyssel Vest i gang med at udvide sine genbrugspladser på grund af det stigende pres med flere besøgende og flere krav til specifik sortering af affaldet. Samtidig er medarbejderne på pladserne blevet uddannet i konflikthåndtering.

- Nogle gange kan bølgerne gå højt, for eksempel når ventetiden er lang og nogen møver ind foran andre. Lunten kan være kort. Men man kommer jo langt med et smil og lidt humoristisk sans, og det kan redde mange situationer fra at eskalere. Samtidig forsøger vi at forklare, hvorfor skal tingene sorteres ud som de skal, siger Thomas Thomsen, driftsleder i Affaldsselskabet Vendsyssel Vest.

Ifølge Miljøstyrelsens netop offentliggjorte tal fra 2006 steg mængden af affald på genbrugspladserne i gennemsnit med 17 procent, og stigningen er ifølge RenoSam fortsat i 2007.

I Svendborg er besøgstallet steget med 16 procent på to år, og på en søndag eftermiddag har pladserne op mod 200 biler i timen, fortæller Finn Kallehauge fra Svendborg Affald.

- Når ting ikke virker, bliver de ikke repareret, de bliver smidt ud. Jeg tror, det er en stor del af årsagen til stigningen, siger Finn Kallehauge.

Antallet af mennesker, der besøgte Vestforbrændings 24 genbrugspladser i Københavnsområdet, steg sidste år til fire millioner. Og mængden af affald, der blev lagt på genbrugsstationerne, er de seneste tre år steget seks-otte procent årligt, fortæller driftschef Marcus Müller. Genbrugspladserne kan blandt andet mærke, at mange private i de senere år har haft råd til at istandsætte boligen og skiftet eksempelvis køkkener, badeværelser ud og renovere haven.

Ifølge Miljøstyrelsen er den samlede affaldsproduktion i Danmark er steget med seks procent fra 2005 til 2006, og nu er på 15.459.000 tons. 23 procent forbrændt, 6 procent deponeret, mens resten blev genanvendt.
/ritzau/

def_thumb,50_percent

play Nyt oplevelsescenter klar i Vorupør: Kom med indenfor i Nationalparkcenter Thy

25_seconds

play Ekstase i Aalborg Håndbold: Vinder DM-guld for tredje gang i streg

def_thumb,50_percent

play Hornmine er fjernet fra Hanstholm Havn og sprængt

Aabybro Friskole

play Blufærdighedskrænkelse: Mand sigtes for at krænke piger på nordjysk friskole

def_thumb,50_percent

play Nyt oplevelsescenter klar i Vorupør: Kom med indenfor i Nationalparkcenter Thy

25_seconds

play Ekstase i Aalborg Håndbold: Vinder DM-guld for tredje gang i streg

def_thumb,50_percent

play Hornmine er fjernet fra Hanstholm Havn og sprængt

Til forsiden

Til forsiden