Glæde i landbruget: Økonomien blomstrer
Efter flere trange år er det begyndt at lysne økonomisk i landbruget. Det giver både landmænd og følgeerhverv optimisme.
En større analyse fra LandboNord og to andre landboforeninger viser, at der er økonomisk fremgang i landbruget efter flere dårlige år.
Der er mere optimisme i det nordjyske landbrug, end der har været i mange år. En ny analyse som LandboNord har udarbejdet i samarbejde med LandboSyd og LMO viser, at den økonomiske nedtur er vendt eller er godt i gang med at vende, og at 2017 skulle give flotte økonomiske resultater.
Analysen er foretaget blandt 210 konventionelle svine- og mælkeproducenter i hele Jylland. De første tal er klar og de viser, at svineproducenterne allerede i 2016 vendte bøtten og lavede gode resultater, mens mælkeproducenterne først er kommet med i slutningen af 2016 og forventes at lave rigtig gode resultater i 2017.
Analysen er endnu ikke helt færdig, og derfor kan man endnu ikke sige præcis, hvorfor billedet er vendt. Men en vigtig årsag har ifølge LandboNord været stigende mælke- og kødpriser. Mælkepriserne er først steget i slutningen af 2016, og det er derfor mælkeproducenterne har haltet lidt bagefter deres svineproducerende kolleger.
En af de mælkeproducenter, der er begyndt at mærke optimismen, er Ole Larsen fra Fjerritslev. Han har omkring 200 malkekøer, og med højere mælkepriser bliver indtjeningen hurtigt højere.
- Mælkeprisen er jo steget med næsten en krone per liter, og det kan mærkes. Hver eneste tiøre betyder noget i en besætning af den her størrelse, siger Ole Larsen.
Også landbrugets følgeerhverv glæder sig over opsvinget. Blandt andet hos Serritslev Maskinværksted. Her fortæller indehaver Jens Andersen, at de godt kan mærke, at der er lidt flere penge at gøre med i landbruget.
I de magre år har de primært hjulpet landmændene med lige nøjagtig at holde deres maskiner kørende. Nu er der i stedet råd til grundige reparationer og forbedringer. Og landmændenes forbedrede økonomi smitter af de de små samfund.
- Her midt i landdistrikterne, der betyder landbrugets indtjening utrolig meget, fordi beskæftigelsen med de håndværkere, de småindustrier og hele den underskov af underleverendørerer, der er til den sektor, den dør jo ud, hvis ikke vi har udvikling i landbrugssektoren, siger Jens Andersen.
Ole Larsen i Fjerritslev er hele tiden opmærksom på at optimere sin drift, så han i kraft af større effektivitet, større produktion og de højere mælkepriser kan opretholde den gode indtjening. For der er nok at bruge pengene på.
- Vi har jo længe holdt igen med investeringer og vedligehold, så nu er der nogle ting, der trænger til vedligehold, og jeg vil også gerne investere lidt igen. Og lige så vigtigt er der jo nogle kreditorer, som har vist velvilje i de hårde år. Det er vigtigt at få afdraget på den gæld, så vi også har nogle muligheder fremadrettet, siger Ole Larsen.