LIGE NU:

Grøn el er ren pengemaskine

Hos Elsparefonden råder man forbrugerne til at gå uden om el-udbydere, der lover miljøvenlig strøm, ligesom Energi Nord.

Miljørigtig el er ikke alene dyrere end almindelig strøm, det hjælper heller ikke miljøet. Hos Elsparefonden fraråder man derfor folk at bruge penge på grøn el.

- Såkaldt grøn el er en ren pengemaskine. Det eneste, det kan bruges til, er at pudse miljøglorien, siger Göran Wilke, der er sekretariatschef i Elsparefonden, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Han forklarer, at halvdelen af al dansk el kommer fra kulkraft, og det vil den blive ved med uanset, om man som forbruger vælger den grønne el.
Energi Nord er et af de selskaber, der udbyder grøn el eller CO2-fri strøm, som de kalder tilbuddet.
Her erkender man kritikken, men understreger samtidig, at hvis flere elkunder sagde ja tak til CO2-fri el, så ville elproduktionen rent faktisk blive grønnere.

- Det handler om, at omfanget skal bringes højere op, for så ville det virkelig batte noget, siger Frederik Thidemann, der er afdelingschef i Energi Nord, til Newspaq.

Også andre danske elselskaber bl.a. Dong udbyder grøn el. Her kaldes den miljørigtige el for Naturstrøm.
Göran Wilke fra Elsparefonden mener, at hvis man virkelig vil miljøet noget godt, så skal man i stedet købe CO2-kvoter, som storindustrien ellers ville have opkøbt. I Danmark tilbyder blandt andet elselskabet Modstrøm at købe og destruere CO2-kvoter for sine elkunder.

Skatteminister Kristian Jensen (V) tidligere har slået fast, at grønne elkunder stadig skal betale CO2-afgift.

Det er ikke opgjort, hvor mange der har valgt at blive grønne elkunder.