LIGE NU:

Gutterne på kutterne

26. maj er der premiere på en ny TV 2-serie om en flok unge mænd, som ikke kunne drømme om at opgive tilværelsen i Thorupstrand.

I et vindblæst hjørne af Danmark, der hvor asfaltvejen ender i sand, ligger Thorupstrand. Her har kystfiskerne i de sidste 1000 år kæmpet med Skagerrak for at overleve og for at kunne trække bådene op på stranden med lasten fuld af især torsk og rødspætter, som man altid har gjort det på stedet.

I Thorupstrand fisker man med snurrevod, der er en gammel, dansk fangstmetode. Teknikken er skånsom mod både havmiljøet og fangsten, men alligevel er de to håndfulde både den sidst rest af kystfiskeriet i Europa og livet som fisker er truet: Bådene er nedslidte, fiskepriserne er de laveste i mands minde - og, som om det ikke var nok, er det småt med giftemodne kvinder i det lille samfund.

Men midt i det hele står en flok unge mænd, som ikke kunne drømme om at opgive tilværelsen i Thorupstrand. De nægter at bøje nakken og har taget kampen op for den levevej, der var deres fars og farfars - fordi det er det de kan, det de elsker, og det de er født til.

De fire fætre Jan, Jonny, Bo og Jesper elsker ligesom deres kammerater det frie liv på havet og det unikke sammenhold i Thorupstrand. Og de har besluttet sig for at kaste alle deres kræfter og idéer ind i kampen for at undgå, at de blå både i strandsandet forsvinder for altid.

Thorupstrand-fiskerne er nødt til at tænke nyt, hvis deres tilværelse skal sikres og den gamle fiskertradition skal leve videre i de kommende generationer, og idérigdommen hos vennerne er stor: I stedet for at håbe på bedre auktionspriser, forsøger de at sælge fiskene selv, og derfor har de i fællesskab købt en kutter, som ligger i Københavns havn og sælger friskfanget fisk til københavnerne direkte fra Jammerbugt.

Og båden i København er bare en af flere gode idéer, som de kan føre ud i livet, fordi de gør det i fællesskab. Fremfor at bekrige hinanden er fiskerne i Thorupstrand nemlig gået sammen i et andelslav i erkendelse af, at de står stærkere sammen end hver for sig.

Da lavet blev oprettet, tiltrak det opmærksomhed og penge fra A.P. Møller-fonden og Real Dania, og pengene blev omsat til et splinternyt pakhus på stranden, hvor fiskerne nu kan få renset, fileteret og pakket deres fisk.

Og dét er et vigtigt første skridt på vejen mod at blive delvist uafhængige af fiskeauktionerne.Men livet handler også om andet end fisk. Når vennerne holder fri, bruger de blandt andet deres tid på at arrangere den perfekte årlige strandfest, de arbejder som frivillige på byens redningsstation, dyrker kartofler, laver tossestreger og prøver med al deres opfindsomhed at hitte på nye måder at supplere indtægten fra fiskeriet på.

Og så handler det selvfølgelig om kærlighed og om at sikre den næste generation i et område af Danmark, hvor pigerne for længst er flyttet ind til byerne for at uddanne sig. Men med sædvanligt gåpåmod lader drengene sig selvfølgelig ikke stoppe af den slags detaljer, for hvis der er noget de er gode til, så er det at lægge den rigtige kurs, når der er udsigt til en god fangst.

'Gutterne på kutterne' har premiere på TV 2 tirsdag 26. maj kl. 20.50.

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

170521 Hjørring Revyen

play Hjørring Revyen er tilbage efter ufrivillig pause: - Det er jo en forløsning

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Til forsiden

Til forsiden