Gymnasierektor om ”årgang lockdown”: - De har været mindre sociale

Mandag kunne nyudklækkede studenter fra ”årgang lockdown” fejre, at de havde fået deres studentereksamen – men månedsvis af hjemmeundervisning og aflysninger af sociale arrangementer har påvirket eleverne.

Store smil, studenterhuer og champagne fyldte mandag på gangene hos nordjyske gymnasier.

Efter tre års skolegang kunne ”årgang lockdown” bytte skolebøger og eksamenslæsning ud med champagneglas og studenterhuer.

Det har dog ikke kun været en dans på roser for årets nordjyske studenter, som er den årgang, der har gået på gymnasiet under hele coronaperioden og har modtaget hjemmeundervisning i månedsvis.

Det kan, ifølge rektor på Aalborghus Gymnasium, Torben Poulsen, mærkes på eleverne.

- De har været mindre sociale, og de deltager ikke lige så meget i vores aktiviteter uden for skolen, fortæller han, inden han fortsætter:

- De har haft det sværere. Det kan vi også mærke på vores studievejledere, vores psykolog og vores klasselærere – de har haft mere travlt med at snakke med eleverne.

Se liveinterview med rektor Torben Poulsen fra Aalborghus Gymnasium:

Flere føler sig ensomme

Tal fra Region Nordjyllands Sundhedsprofil 2021 viser, at mere end 25 procent af nordjyske kvinder i alderen 16-19 år føler sig ensomme – for mænd i samme alder er tallet 19 procent.

Det kender man til hos Headspace i Aalborg, hvor ungerådgiver Mette Pandi er i tæt berøring med unge i gymnasiealderen. Hun fortæller, at ensomhed er gennemgående for, hvordan coronarestriktionerne har påvirket de unge mentalt.

- Vi har set flere, som har svært ved at finde ind i de sociale fællesskaber. Der er mange overgange i ungdomslivet, hvor man under coronanedlukningerne ikke har haft de samme ryste-sammen-muligheder.

Styr på det sociale

På Aalborghus Gymnasium har rektor Torben Poulsen derfor en klar opfordring til de nyudklækkede studenter fra ”årgang lockdown” om at tage en pause og vægte det sociale, inden de starter på en videregående uddannelse.

- Hvis man skal læse på Aalborg Universitet, er det vigtigt at kunne arbejde sammen med andre, og det kan være svært, hvis man har siddet alene gennem længere perioder, siger han, inden han slutter:

- Mit forslag er, at de tager et fjumreår og får styr på det sociale.


Stort håb

Hos Headspace ser Mette Pandi et håb hos de unge, som ifølge hende, har fået øjnene op for, hvor vigtigt det sociale liv er.

- De unge mennesker har under corona haft færre muligheder for at øve sig i det sociale sammenlignet med tidligere generationer, men samtidig er der mange unge, der har fundet ud af, at det fysiske møde er rigtig vigtigt og prioriterer det, slutter hun. 


Seneste nyt

fra Nordjylland