'Årgang lockdown' får huer på: Sommerens studenter har i samtlige tre år været påvirket af nedlukning

Undersøgelser viser, at cirka halvdelen af eleverne på gymnasiale uddannelser har følt sig ensomme og i dårligt humør i nedlukningsperioden.

Det er glædens dag på Aalborghus Gymnasium i dag, hvor årets første studenter til morgen har fået deres flotte røde huer på. 

Det er tre år med masser af hårdt arbejde, der kulminerer. Tre år, som har budt på langt mindre fest, fællesskab og sociale aktiviteter, end en elev normalvis ville opleve i løbet af en gymnasietid. 

- Vi har en 3.g.- og en 2. HF-årgang, som er noget anderledes, end de plejer at være. Jeg synes, de er blevet en smule mere introverte, fortæller en bekymret rektor på Aalborghus Gymnasium, Torben Poulsen. 

Introverte elever

Aalborghus Gymnasium har ellers gjort alt, de kunne, for at eleverne skulle følge med fagligt og socialt. 

Under nedlukningen har man forsøgt at holde eleverne aktiverede med virtuelle sociale aktiviteter. 

- Det har helt klart gjort noget for det sociale. Der har været gymnasiefester, vi ikke har kunne holde, og det har gjort, at vi ikke har kunne tale så meget på tværs af klasserne, lyder det fra nyudklækket student Natascha Kristensen, som fortsætter: 

I 3.g. er vi dog kommet godt efter det, og rektor har været god til at stable nogle fester på benene, så 3. årgang har kunne blive rystet lidt sammen igen. 

quote Socialt mangler der simpelthen en helt essentiel del af deres undervisning, som vi ikke har kunne håndtere virtuelt

Torben Poulsen, rektor

Da eleverne endelig måtte vende tilbage til skolen, blev der arrangeret nye introture for de 1. g'ere, der startede under nedlukningen, mens der for 2.- og 3. g'erne blev afholdt specielle arrangementer, for at eleverne kunne lære hinanden at kende igen og ryste dem sammen på ny. 

Alt sammen dog uden stor tilslutning fra de coronaramte årgange. 

- Eleverne har kæmpet, og det har været svært. De har været meget fokuserede på det faglige, lyder det fra Torben Poulsen. 

Årets studenter mangler komptencer

Torben Poulsen oplever, at de tre år med nedlukning har taget hårdt på eleverne både fagligt, psykisk og socialt, fordi relationerne både elever og lærere i mellem har været så udfordrede af at sidde bag en skærm. 

- Det har været svært at have hjemmeundervisning, især i fag som matematik har det været svært at følge med, og særligt op til eksaminerne har det været hårdt at sidde derhjemme og ikke kunne få ordentlig sparring, siger Natascha Kristensen. 

Hun synes dog også, at lærerne har været gode til at undervise virtuelt, og at eleverne er blevet indraget godt fagligt i coronaundervisningen.

Selvom rektor Torben Poulsen også mener, at afgangseleverne er nogenlunde med fagligt, er han stadig bekymret for de sociale kompetencer, tre år på gymnasiet ellers kan bidrage med:

- Socialt mangler der simpelthen en helt essentiel del af deres undervisning, som vi ikke har kunne håndtere virtuelt, selvom vi har prøvet.

Fagligt har det særligt været fag som idræt og naturfag med laboratorieøvelser, som har været svære at få til at fungere optimalt.

- Der er altså nogle fag, der virkelig har været svære at komme til livs virtuelt, erkender Torben Poulsen.

Samlet set mener han derfor også, at de tre år bag skærmen betyder, at Aalborghus Gymnasium nu sender en flok nyudklækkede studenter ud, som har brug for at få styrket nogle sociale fællesskaber og kompetencer, som de desværre ikke har haft mulighed for at dyrke:


Seneste nyt

fra Nordjylland