Foto: Mario Tama/Ritzau Scanpix

Få overblik over DIN kommune: Flere nordjyske kommuner justerer tilbud om influenzavaccine

Efter nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen har flere kommuner valgt at skifte spor. Nu tilbydes en stor del af de kommunalt ansatte ikke længere influenzavaccinen.

Efter coronapandemiens indtog har der været stort fokus på vaccinationer. Først hed det sig, at flere kommuner tilbød influenzavaccination til alle deres ansatte, men nu skifter flere kommuner imidlertid holdning.

Èn af de kommuner, der ikke længere tilbyder influenzavaccination til alle deres ansatte, er Aalborg Kommune.

- De senere dage er der skabt tvivl om, hvorvidt der er vacciner nok til de svageste. Derfor vil vi som ansvarlig kommune i første omgang begrænse vores tilbud om vaccination til de medarbejdere, der har kontakt med ældre og sårbare borgere. Vi håber på hurtig afklaring af forsyningssituationen, så vi kan komme videre med det generelle tilbud til alle medarbejderne, siger Jan Nielsen, der er direktør i Ældre- og Handicapforvaltningen og står i spidsen for kommunens kriseberedskab.

01:59

Foto: Mette Nielsen

Luk video

Vaccinen var tiltænkt alle medarbejderne for at mindske sygefraværet og ikke mindst for at sikre deres sundhed. Ydermere blev vaccinationen tilbudt for at aflaste covid-19-testcentrene.  

Læs også Rekordmange vaccineret: Nu er Aalestrup Lægehus løbet tør for influenzavacciner

Årsagen til Aalborg Kommunes justering kan tillægges Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger, der lyder på, at der skal holdes igen med at uddele influenzavacciner, idet der er frygt for mangel på dem. Sundhedsstyrelsen frygter, at det givetvis kan betyde, at der ikke er vacciner til de mest udsatte borgere i samfundet.

I Aalborg Kommune har cirka 1000 ud af 7000 ansatte taget imod tilbuddet om at blive vaccineret. Og tilbuddet gælder stadig de mest udsatte ansatte.

- Det vil primært være ansatte i Ældre- og Handicapforvaltningen. Men også i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Sundheds- og Kulturforvaltningen, siger Jan Nielsen.

Andre kommuner opretholder tilbud

Modsat Aalborg Kommune fortsætter de tre kommuner Læsø, Jammerbugt og Vesthimmerland indtil videre med at tilbyde influenzavaccine til alle ansatte. Statens Serum Institut, som står for vaccinerne, oplyser, at de p.t. har 150.000 på lager og arbejder på at skaffe flere.

Og hvis der kommer flere kan ansatte i Aalborg Kommune, som ellers havde bestilt en tid, måske se frem til et prik alligevel.

- Det er klart, det er meget dynamisk i den situation, vi er i. Vi kan både være i den heldige situation, at vi kan tilbyde alle vores medarbejdere at blive vaccineret, men vi kan også være i den situation, at vi må prioritere vaccinerne yderligere. Så jeg kan hverken garantere det ene eller det andet, siger Jan Nielsen, der er direktør i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune.

 

Oversigt over de 11 nordjyske kommuners strategi

Opretholder tilbud:

 

Jammerbugt

- Vi har meldt ud til vores ansatte, at de kan blive vaccineret, og hvor de kan blive det. Om vi skal indstille tilbuddet, har vi ikke drøftet endnu. Men det er klart, at vi i den kommunale krisestab følger med i udviklingen og vil vende det, siger Hanne Madsen, der er direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse i Jammerbugt Kommune

Hun siger videre, at det selvfølgelig er en vurdering i forhold til det personale, som ikke er sundhedspersonale.

- Men som langt de fleste kommuner vil vi jo også gerne gardere os og opretholde et fornuftigt serviceniveau for borgerne. Så pt. opretholder vi det. (tilbuddet om vaccination, red.), siger hun.

 

Læsø

- Der er en del svage borgere, som skal til først. Men vi vil stadig tilbyde vores ansatte at blive vaccineret, når der er kapacitet til det og mindst muligt pres. Så vi forholder os aktivt til det, men er stadigvæk afventende, siger Peter Pietras, kommunaldirektør i Læsø Kommune.

 

Vesthimmerland 

Tilbyder til alle ansatte, men vil drøfte situationen og tage stilling umiddelbart efter efterårsferien. Kilde: Sundhedsdirektør Anne Krøyer.

 

Justerer tilbud:

 

Aalborg 

 

Hjørring 

 

Mariagerfjord 

Tilbyder som udgangspunkt til alle, men følger nu sundhedsmyndighedernes anbefalinger om kun at tilbyde til sundhedspersonale og ansatte i risikogruppen. Kommunen afventer, om der senere skulle komme nye retningslinjer.

Kilde: Sundheds- og Ældrechef i Mariagerfjord Kommune Michael Tidemand.

 

Rebild

Tilbyder som udgangspunkt til alle ansatte, men følger de nye anbefalinger fra sundhedsmyndighederne og tilbyder kun til sundhedspersonale og ansatte i risikogrupper.

Kilde: Vibeke Stoustrup direktør for blandt andet Center Familie og Handicap

 

Har ikke tilbudt:

 

Frederikshavn

Det har ikke været på tale generelt at tilbyde vaccination over en bred kam til kommunens ansatte. Men hos Sundhed og Pleje er de ansatte blevet tilbudt vaccination.

- Mit center, hvor vi har med borgerne at gøre, der får vi den. Vores medarbejdere får tilbudt vaccinen, fordi de er i tæt borgerkontakt. Men jeg ved ikke, hvor mange der tager imod det, siger Jytte Egetoft Thøgersen, Centerchef, Center for Sundhed og Pleje.

 

Morsø

Kommunen har ikke hidtil tilbudt alle ansatte en influenzavaccine. De tilbyder til sundhedspersonale og ansatte i risikogruppen.

 

Brønderslev

 

Thisted

Hos Thisted Kommune tilbyder de ikke influenzavaccine til deres ansatte.

- Vi følger situationen tæt, og hvis der på et tidspunkt igen kommer overflod af vacciner, vil vi overveje det på ny, lyder det fra direktør for social- og sundhedsforvaltningen Tue Von Påhlman 

Se mere