Dyrenes Beskyttelse politianmelder Fødevarestyrelsen for ’utilstedelig’ minkaflivning

På baggrund af en video der florerer på de sociale medier, der viser en forfejlet aflivning, har Dyrenes Beskyttelse nu valgt at politianmelde Fødevarestyrelsens kritisable forhold.

En medarbejder på en minkfarm overværede søndag en aflivning, der gik galt. Han filmede episoden, slog det op på sin Facebook-profil og kunne fluks se antallet af delinger løbe afsted.

På få timer var den delt mere end 10.000 gange. Kommentarerne emmede af forargelse.

I videoen kunne man se, hvordan en mink havde overlevet en tur i aflivningskassen. Den lå, i et spænd af døde mink, og vrikkede ved sit fulde fem. Mændene der havde udført aflivningen stod efterfølgende og forsøgte at lukke lågen til aflivningskassen med den levende mink i.

Og netop denne video har affødt en reaktion fra Dyrenes Beskyttelse, der nu har valgt at politianmelde Fødevarestyrelsens håndtering på baggrund af den ukorrekte aflivning, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Ydermere skriver de i pressemeddelelsen, at resultatet af den fejlslåede aflivning betegnes som værende dyremishandling, og at den anvendte metode er i strid med Dyreværnsloven.

- Det er fuldstændig utilstedelige billeder, vi er vidne til. Det er hjerteskærende, og det må simpelthen ikke ske. Dyreværnsloven siger, at den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som mulig. Det er ikke det, jeg ser her. Jeg er dybt rystet, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Det er mange aflivninger, som myndighederne nu skal foretage på kort tid, men hensynet til det enkelte dyr må aldrig træde i baggrunden, understreger Yvonne Johansen i pressemeddelelsen.

Aflivningerne skal foregå som vanligt

At benytte gas som aflivningsmetode til minkene, er i sig selv ikke imod Dyreværnsloven. Det er denne metode minkavlerne i forvejen benytter ved aflivningerne i forbindelse med pelsningen. Det er dog kun en metode, der fungerer, hvis den foregår under ordnede forhold og ikke forhastes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. 

- Hvis man skynder processen igennem, ender man, som vi ser på billederne, med mink, der ikke er døde. Minken er et dyr, som i naturen lever i og ved vand. Den har endda svømmehud mellem tæerne. Det betyder også, at den er rigtig god til at holde vejret. Derfor er aflivningsmetoden ved gasning af mink i forvejen problematisk, og det bliver kun mere kritisk, ved at man haster aflivningen igennem, siger Yvonne Johansen.

Artiklen fortsætter under videoen...

 

Dyrenes Beskyttelse er i kontakt med politiet og Fødevarestyrelsen for at sikre, at reglerne for korrekt aflivning bliver overholdt.

Fødevarestyrelsen beklager, at der er sket fejl i forbindelse med aflivningen af mink på de danske farme.

- Sådan skal aflivninger ikke foregå. Dyrevelfærd har og skal have en meget høj prioritet for os, og Fødevarestyrelsen gør derfor alt for at undgå, at lignende situationer gentager sig, skriver Fødestyrelsen på Facebook.


Coronavirus på minkfarme

Sidste mink aflivet

Minkavler risikerer at få fængselsstraf

martin korsbæk minkavnler

Minkforbud udløber - Martin står på spring for at komme i gang

PH 120622 IN Minkfarme bliver endelig vurderet Still

play Minkavlere må igen vente på erstatning: - Man bliver snart skør i hovedet

Sten

play Professor efter minkrapport: - Det bliver nærmest et blodbad

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland