Håb for nordjyske museer: Ny tilskudsordning foreslået
Foto: Skagens Museum
Museer i hovedstadsområdet får typisk meget større tilskud end tilsvarende i provinsen, men et opgør med støttefordelingen an være på vej.
Det nordjyske kulturliv har gennem de seneste år råbt op om ulige forhold. Nu foreslår kulturministeren og flere visionsgrupper at gøre op med den skæve tilskudsfordeling.
Skagens Museum har næsten lige så mange besøgende hvert år som Arken Museum for Moderne Kunst, der ligger i Ishøj ved København. Alligevel får Arken omkring 18 gange så meget i statsstøtte som Skagens Museum.
Det er ikke kun Skagens Museum, der synes, at støtteordningerne ikke er helt retfærdige. Også Kunsten i Aalborg og Aalborg Kommunes kulturrådmand Mads Duedahl har råbt op om de skæve fordelinger af statslige støttekroner, som i stor stil havner i hovedstadsområdet, mens provinsens kulturinstitutioner ofte bliver spist af med langt mindre beløb.
Men der kan være hjælp på vej til de museer, som ikke føler sig prioriteret, når der skal deles støttemillioner ud. Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) vil nemlig se på, om man kan lave en mere ligelig fordeling til de danske museer.
- Danske museer udvikler sig rigtig positivt i disse år. Men med vores nuværende tilskudssystem får nye gode museumstilbud ikke mulighed for at udfolde deres potentiale med passende statslig støtte. Derfor har jeg indkaldt til en stor museumskonference 25. januar 2018, hvor vi skal prøve at finde løsninger, der kan sikre, at vi i fremtiden kan skabe et bedre råderum til nytænkning og udvikling på museumsområdet. Jeg har nu fået to visionsgrupper til at præsentere nogle bud. Der er også indkommet mange gode ideer fra interessenterne på museumsområdet, som også vil indgå i diskussionen. Jeg håber, at alle interesserede vil gennemlæse det spændende materiale og glæder mig til drøfte muligheder og potentielle løsninger i det nye år, siger kulturminister Mette Bock.
De to visionsgrupper er allerede kommet med bud på, hvordan man kan fordele tilskuddet anderledes. Den første visionsgruppe mener, at der skal etableres to forskellige typer af tilskud. Et grundtilskud til de mindre musser og et opgavebestemt tilskud til større museer.
Deres oplæg lyder således:
”De bedste danske museer er i europæisk eliteklasse, men der findes samtidig en række mindre museer, der ikke har ressourcer til at indfri museumslovens krav.
Med den helt nødvendige ændring af museernes tilskudssystem, som kulturministeren nu lægger op til, har det for os været vigtigt at sikre både de positive positioner og samtidig skabe incitament for de økonomisk svage museer til at indgå i samarbejder, som kan sikre dem del i den fremtidige udvikling.”
Den anden visionsgruppe mener, at man skal lave ensamlet reform og helt gøre op med begrebet "statsanerkendte museer". Samtidig foreslår visionsgruppen, at det statslige tilskud skal gives ad andre kanaler, for eksempel gennem bloktilskud til kommunerne.
Gruppen formulerer det sådan her:
”Det nuværende system er groet fast i en utidssvarende, central struktur. Museernes folkeoplysende rolle i en fremvoksende oplevelsesøkonomi kan ikke løses ved mere brug af resultatkontrakter, performance management og nye incitament strukturer.
Derfor må museerne frigøres fra de styrende statslige bånd, så de kan udvikle deres faglige egenart, stedlige forankring og internationale orientering i et samspil med lokale kræfter og andre udbydere af kulturel kundskab og oplevelse.”
Også institutioner og organisationer på museusområdet har haft mulighed for at komme med forslag og ideer. På en konference 25. januar i København vil forslagene blive diskuteret, ligesom ministeren i januar også vil afholde et kultur-debatmøde med titlen Krydsild.
Her kan du læse mere om visionsgruppernes og andre interessenters forslag til en ny tilskudsstruktur.