04:52

Der mangler arbejdskraft i en sådan grad, at en håndværksmester forsøger at få sine kunder til at udskyde deres projekter.

Håndværkerbranchen mangler hænder

Flere nordjyske håndværksmestre har masser af ordrer, men der er ikke nok håndværkere til at udføre opgaverne.

Der er for få, der ønsker en håndværkeruddannelse. Det mærker murerfirmaet, Peter Juul, i Brønderslev, der har 40 personer ansat.

- Situationen er meget kritisk lige nu, da vi godt kunne bruge flere medarbejdere lige nu, siger indehaver af virksomheden, Peter Juul.

Peter Juul er langt fra den eneste håndværksmester, der mangler hænder. Hos Dansk Byggeri oplever de i stigende efterspørgsel på arbejdskraft.

- Der er situationen ved at være kritisk inden for en del fagområder. Det er selvfølgelig forskelligt fra fag til fag, men generelt begynder der at være problemer i alle fag, siger formand i Dansk Byggeri i Nordjylland, Ole Bæk Pedersen.

Byggeindustrien ventes kun at få brug for flere medarbejdere fremover. I den regionale rapport Fremkom, som regionen blandt andre står bag, står der, at arbejdsstyrken indenfor byggeri og støtterhverv alene i Aalborg vil stige med 1200 personer indenfor de kommende år. Og over halvdelen af virksomhederne i byggeribranchen i Nordjylland forventer at øge antallet af ansatte.

Allerede nu mangler Peter Juul 3-4 mand, og til foråret skal han gerne have det dobbelte. Han forsøger til tider at få kunderne til at udskyde deres projekter lidt for ikke at drukne.

- Det er da sådan, at man bliver nødt til at sige nej til arbejde på et tidspunkt for at kunne være med og nå sine opgaver, og det er da træls, at man ikke kan passe sine kunder, fortæller Peter Juul.