Håndværkere holdt stormøde: Vil have ændret stemmeprocedure
Nordjyske håndværkere mødtes i dag til stormøde, da de er utilfredse over den overenskomst, som de mener de har fået trukket ned over hovedet.
Håndværkere organiseret i 3F ønsker et opgør med sammenkædningsreglerne. Det besluttede de på et stormøde tirsdag.
Håndværkere fra hele Nordjylland var tirsdag samlet til stormøde i 3F Aalborgs lokaler på Hadsundvej. Mødets emne kendte alle - uanset om de havde set dagsordenden eller ej: "Hvad gør vi med den nye overenskomst?
For 3F's medlemmer - og i høj grad dem organiseret i byggerigruppen - stemte klart nej til overenskomstforslaget, der torsdag i sidste uge blev stemt igennem med et flertal på 56,5 procent af stemmerne.
Det betyder blandt andet, at arbejdsgiverne nu får mulighed for at pålægge deres ansatte op til en times overarbejde dagligt, så arbejdsugen ender på 42 timer. Og det er man svært utilfredse med blandt håndværkerne.
- Vores fritid, den skal de ikke have lov til at planlægge. Det er såre simpelt. Det er det, jeg er mest irriteret over. Vores fritid, den skal vi nok selv bestemme over, siger René Lauridsen, der er betonmedarbejder og en af de 60 3F'ere, der var mødt op til mødet.
Mødets overordnede mål var at sikre, at 3F-medlemmerne ikke igen kan blive trumfet af store flertal i fagforbund, der er markant anderledes end deres eget. Kort sagt: Et opgør med sammenkædningsreglerne.
- Vi skal prøve at se, om ikke vi kan bruge den til noget konstruktivt, den forargelse, som er på vores byggepladser i hele landet, og få ændret på strukturen i vores afstemningsfor, siger Emil Olsen, der er murer.
Udover at iværksætte et opgør med sammenkædningsreglerne besluttede håndværkerne på mødet, at de vil stå imod arbejdsgivernes brug af den omstridte overarbejdsregel, at de vil ændre på de vilkår, der gør at arbejdsgiverforeningerne bestemmer, hvad der er til forhandling og så ønsker de Kim Lind Larsen, der var 3F's hovedforhandler på byggeområdet afskediget.
3F Aalborg oplyser til TV2 Nord, at de ikke havde repræsentanter til mødet. De siger, at de har forståelse for medlemmernes frustration, fordi 3Fs samlede afstemnings-resultat var et klart nej. Men sammenkædnings-reglerne gør, at det blev et ja, og afdelingen respekterer fuldt ud det samlede resultat.
Kim Lind Larsen er ikke vendt tilbage på vores forespørgsel på en kommentar.
Fakta: Det betyder sammenkædningsreglerne
Henning Jørgensen er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, og han forklarer gerne principperne i de sammenkædningsregler der betyder, at et 3F-nej ikke nødvendigvis kan afholde en overenskomst fra at blive vedtaget.
- Reglerne er egentlig en invitation til at lave bunkebrylluper, så du bliver en del af et tvangsægteskab, fordi du har afstemning sammen med nogen, du ikke har at gøre med til daglig. Og det er det, der er utilfredshed med, siger han og fortsætter:
- Dem der skal have respekt for en overenskomst, de skal også have mulighed for at tage stilling til den selv. Så er der nogen der siger, at det har de jo og ja det kan man sige, men de har det alligevel ikke, hvis de bliver bunket sammen med de andre.