Helgstrand udsat for kritik
OL-rytter og ejer af et af Danmarks største stutterier, nordjyske Andreas Helgstrand, bliver nu udsat for hård kritik og beskyldes for at underbetale sine medarbejdere
Det er fagforeningen 3F i Aalborg, der har rejst sagen mod OL-rytteren, efter at det er kommet frem, at en 23-årig ansat rumæner har fået 10.000 kroner i månedsløn på stutteriet, Helgstrand Dressage, i Uggerhalne.
Ifølge Henning Jørgensen, professor i arbejdsmarkedsforhold ved Aalborg Universitet, er den lave løn i sig selv ikke ulovlig, eftersom Danmark ikke har noget krav om en mindsteløn. Til gengæld må man ifølge professoren ikke skrive i kontrakten, at medarbejderen ikke er omfattet af medhjælperloven, funktionærloven eller af kollektiv overenskomst. Og det er netop sket i den 23-åriges kontrakt.
- Jeg har to store advokatfirmaer til at godkende kontrakterne, så jeg kan ikke forestille mig, at der er noget galt, siger Andreas Helgstrand.
Han forstår ikke kritikken og understreger, at der er tale om en kortvarig kontrakt for et ungt menneske.
- Jeg har også talt med den ansatte. Han er meget ked af det, og det er jeg også selv, for vi har haft et rigtigt godt samarbejde. Folk arbejder her, fordi de elsker heste. Vi har lange køer af interesserede - også fra udlandet - der endda vil arbejde gratis for at drage nytte af vores kompetencer og gode image. Da jeg var i lære som berider, fik jeg 2000 kroner om måneden i flere år. Men så fik jeg også en masse på mit CV, som jeg har draget nytte af lige siden, siger Andreas Helgstrand.
Arbejdsmarkedsprofessoren ser flere og flere brancher med uregulerede forhold.
- Det er en tendens, der desværre breder sig og er ved at ende i retsløse tilstande, fordi Danmark ikke har krav om en mindsteløn, siger Henning Jørgensen, professor på Aalborg Universitet.