Henning G.: Offentlige investeringer må i gang

Regeringen skal holde ord og for alvor give kommunerne lov til at sætte offentlige investeringer i gang, lyder det bl.a. fra borgmester Henning G. Jensen efter skattereformen.

<b>Skattereform møder skepsis</b>
Som en del af skattereformen lægger regeringen nu op til at løsne grebet om det kommunale anlægsloft. Men selvom der uden tvivl er brug for at investere i skoler, daginstitutioner, ældreboliger og idrætsanlæg, så modtager landets borgmestre regeringens udmelding med en del skepsis.

<b>Hvore skal pengene komme fra?</b>
I Aalborg Kommune spørger borgmester Henning G. Jensen (S) hvor pengene skal komme fra. I lighed med andre nordjyske kommuner er kommunekassen tom, og det er blandt andet skattestoppets skyld, siger han. Så selvom skolerne i nord også trænger til et løft, så er det helt urealistisk, hvis kommunen selv skal betale.

- Der skal følge en ny finansiering med, enten nye lånemuligheder eller en statslig medfinansiering. Vi har været på smalkost i mange år, og i modsætning til de rige kommuner i Østdanmark, så har vi ikke penge til at bruge på anlæg. Hvis vi ikke får en form for medfinansiering, så udebliver den øgede beskæftigelse, man kan vinde, ved at investere i offentlige anlæg, siger Henning G. Jensen.

<b>Også København</b>
I København har overborgmester Ritt Bjerregaard (S) siden sommeren 2008 skoset regeringen for at bremse nødvendige kommunale investeringer, og i den kamp bragte hun kummerlige skoletoiletter på banen for at vise, hvad hun gerne vil bruge penge på. Planen er fortsat at give eksisterende skoler et kvalitetsløft, men også antallet af vuggestuer og børnehaver skal op.

- Jeg håber virkelig, at regeringen holder ord. De skal ikke bare lade som om, og når det så kommer til stykket, så sker der alligevel ikke noget. Det har sejlet ud og ind for regeringen. Den stop-and-go politik, man har ført, er helt håbløs. Det giver en ligeså håbløs økonomistyring ude i kommunerne, og det er ikke en fordel for nogen, siger Ritt Bjerregaard.
/ritzau/

Forsiden lige nu