Her er årets 10 mest bemærkelsesværdige politiske begivenheder i Nordjylland
Der er sket meget på den politiske arena i Nordjylland i 2022. Vi har samlet ti bemærkelsesværdige begivenheder her.
Hvis ét ord skulle karakterisere 2022 i den politiske verden i Nordjylland, ville det være farvel. Aldrig har så mange i løbet af et enkelt år sagt farvel til deres parti, til Folketinget og til politik.
Kun seks uger inde i den ny valgperiode forlod Rasmus Vetter, der kort forinden med 224 stemmer var genvalgt til kommunalbestyrelsen i Vesthimmerland, Socialdemokratiet til fordel for SF. Det skyldtes uenighed med det gamle parti, der efter Vetters mening var "blevet meget hårde på flygtningeområdet".
Inden året var gået, fik byrådet i Rebild en løsgænger - også på grund af utilfredshed med den nationale politik. Viceborgmester Jeppe Ugilt forlod Venstre i protest mod, at Venstre opgav kravet om en advokatvurdering af statsministeren i minksagen. Og mange, mange andre forlod i årets løb også deres parti, ikke mindst folkevalgte fra Dansk Folkeparti.
Men: Der er også sket meget andet på den politiske arena i Nordjylland i 2022. Vi har samlet ti bemærkelsesværdige begivenheder herunder:
Årets mest overraskende farvel
Han havde minister-erfaring, og han var - efter Lars Løkke Rasmussens sortie - en del af Venstres ledelse. Alligevel valgte nu 39-årige Karsten Lauritzen i januar at stoppe i politik efter 15 år som nordjysk folketingsmedlem, valgt i Hjørringkredsen.
Troede han ikke på Jakob Ellemann-Jensens projekt? Selv bedyrede han, at det gjorde han - og at beslutningen om at blive branchedirektør for transport i Dansk Industri hang sammen med, at han skulle være far.
Mens Karsten Lauritzen forlod Christiansborg for at gå nye arbejdsmæssige veje, tog tre andre nordjyske profiler afsked med politik ved valget i november på grund af alder. De tre, Orla Hav (S), Marianne Jelved (RV) og Bent Bøgsted (DD), valgte ikke at genopstille efter tilsammen 71 år på tinge.
Årets (plan om) comeback
Mens hans parti stormede frem, annoncerede Jakob Axel Nielsen i foråret et comeback som konservativ folketingskandidat. Han sad i Folketinget 2005-10 og nåede på den korte tid både at være minister for sundhed, transport og energi, inden han forlod Christiansborg til fordel for direktørjob i det private erhvervsliv.
Han havde imidlertid ikke, sagde han, "mistet lysten til at lave om på samfundet" og fandt samtidig, at de 11 år ude af politik havde bibragt ham erfaringer, der kunne bruges på borgen.
Jo nærmere folketingsvalget kom, desto lavere sank Det Konservative Folkeparti imidlertid i meningsmålingerne. Hvor to nordjyske mandater i foråret, da han bebudede sit comeback, havde set sikre ud, skulle man i slutspurten være glade, hvis det endte med ét.
Internt i Det Konservative Folkeparti var valgkampen om dette mandat hård; det siddende folketingsmedlem Per Larsen beskrev sig selv som "spidskandidat", hvilket partiets nordjyske ledelse afviste, at han var.
Alligevel var det ham, der (igen) løb med mandatet. Og Jakob Axel Nielsen må fortsat kalde sig forhenværende folketingsmedlem.
Årets mest fraværende borgmester
Aalborgs førstemand, Thomas Kastrup-Larsen (S), indledte 2022 med at være sygemeldt med stress - og sluttede året med nok en sygemelding, fordi han var kommet alvorligt til skade under et fald i glat føre.
Imellem de to sygemeldinger blev den såkaldte event-afdeling i borgmesterens forvaltning kikket grundigt efter i sømmene, efter at Nordjyske via aktindsigter havde beskrevet en kultur, hvor udgifter til repræsentation konsekvent blev refunderet, uden at det fremgik, hvem der havde indtaget øl og andet.
Det er i strid med reglerne.
Sagen endte med, at eventchefen fik en skriftlig advarsel, og at kommunaldirektøren (som i mellemtiden sagde op) og vicekommunaldirektøren fik kritik for ikke at have sikret, at der var orden i sagerne. Borgmesteren kaldte forløbet "træls".
Årets nej til en politisk post
Når politikerne efter et valg konstituerer sig, kan kampen om de mest indflydelsesrige - og nogle gange de mest velllønnede - poster værd hård. I november 2021 sad Dansk Folkeparti efter det nordjyske regionsrådsvalg med dét mandat, der kunne sikre et magtskifte, så landsdelen efter fire årtier med socialdemokratisk styre fik en Venstre-formand.
Forhandlerne for DF vekslede deres ja til at gøre Mads Duedahl (V) til ny regionsrådsformand med blandt andet en post i regionsrådets mest centrale udvalg, forretningsudvalget.
Efterfølgende viste det sig, at dét ene mandat, stemmerne rakte til for DF, ikke var tilfaldet spidskandidaten, men derimod nummer to på listen, Kristoffer Hjort Storm. Han var - efter et turbulent forhandlingsforløb i Aalborg, hvor han også var ene om at repræsentere DF - blevet rådmand. I Aalborg mødes rådmænd og borgmester altid mandag formiddag - men ak og ve: Det samme er der tradition for, at regionsrådets forretningsudvalg gør.
Kristoffer Hjort Storm prøvede uden held at få flyttet mødetidspunktet i regionen og valgte derefter at frasige sig pladsen i forretningsudvalget til gengæld for andre hverv, der bedre kunne passes ind i kalenderen.
Efterfølgende var regionspolitikeren og rådmanden blandt de mange, der meldte sig ud af Dansk Folkeparti.
Årets mest EU-kritiske kommune
Der er lang tradition for, at når vi i Danmark har folkeafstemninger med relation til EU, stemmer flertallet af læsøboerne nej. Ved folkeafstemningen om at fjerne forsvarsforbeholdet 1. juni var Læsø Kommune stadig dén i Nordjylland, hvor flest var imod. Men et lillebitte flertal på 50,4 pct. stemte ja til at ophæve forbeholdet.
På landsplan stemte 66,9 pct. for. I Nordjylland var Aalborg Vestkredsen dén med flest ja-stemmer, nemlig 69,0. Færrest ja-stemmer var der i Frederikshavnkredsen, hvor 58,3 pct. stemte for at ophæve forbeholdet.
Årets Generationsskifte
Historien er tit fortalt om Bent Bøgsted, der i 2001 dagen efter folketingsvalget gik til banko, overbevist om at hans kandidatur for Dansk Folkeparti ikke førte til valg. Men det gjorde det! Og ikke nok med det: I hele 21 år derefter repræsenterede han sit parti og Nordjylland på Christiansborg.
I februar i år forlod han DF på grund af valget af Morten Messerschmidt til formand. Efter en tid som løsgænger tilsluttede Bent Bøgsted sig Inger Støjbergs ny parti Danmarksdemokraterne, som han de sidste knap tre måneder af valgperioden repræsenterede i Folketinget.
Han holdt fast i sin tidligere beslutning om ikke at genopstille, men det betød ikke, at navnet "Bøgsted" forsvandt på Christiansborg ved valget 1. november. For Bent Bøgsteds søn Kristian, der 2014-2021 havde repræsenteret Dansk Folkeparti i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, fulgte efter sin far ind i Danmarksdemokraterne, blev stillet op i Nordjylland og valgt 1. november.
Han er efterfølgende blevet boligordfører, fiskeriordfører og ordfører for Færøerne og indfødsret.
Årets nordjyske debutant
Inger Støjberg er i mange henseender ingen debutant. Hun har siddet i Folketinget i 20 år, indtil hun efter en rigsretsdom blev erklæret uværdig, og været minister i seks. Men ved folketingsvalget 1. november stillede hun for første gang op i Nordjylland (hidtil har hun været valgt for Venstre i Morsø- og Skivekredsen).
Hun fik som kandidat for sit nye parti, Danmarksdemokraterne 47.211 personlige stemmer. Partiet fik i Nordjylland 15,2 pct,. af alle stemmer. Af dem, der stemte på Danmarksdemokraterne, satte mere end tre ud af fire krydset ud for hendes navn.
I Mariagerfjordkredsen, hvor hun selv bor, og i Himmerlandskredsen var hun den kandidat, der fik flest personlige stemmer. I de øvrige nordjyske kredse blev statsminister Mette Frederiksen (S) topscorer og endte - trods kritik for magtfuldkommenhed - med at få 60.837 stemmer, hvilket er markant flere end ved det foregående valg, hvor hun debuterede som nordjysk folketingskandidat.
Årets korteste karriere
Da de personlige stemmer 2. november var talt op efter folketingsvalget dagen før, stod det klart, at det enlige mandat, som Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaternes vandt i Nordjylland, tilfaldt spidskandidaten Kristian Klarskov. 1772 stemte personligt på ham.
23. november nedlagde han mandatet. Det skete efter medieomtale af, at han - der i valgkampen havde præsenteret sig selv som serie-iværksætter - ikke i ti år har tjent penge på sine forretninger. Dét er der intet forkert eller ulovligt i, men Kristian Klarskov fandt, at beskrivelserne var "urimelige og en hindring for hans parlamentariske arbejde". Han lod forstå, at medieomtalen havde været belastende for familien og for hans eget helbred.
I stedet overtog første-suppleanten Mohammad Rona, som 1062 stemte personligt på, Moderaternes nordjyske plads på Christiansborg.
Årets mindst overraskende fyring
Frem til folketingsvalget sad hele fem nordjysk valgte folketingsmedlemmer i den socialdemokratiske mindretalsregering. Da Mette Frederiksen efter 40 dages forhandlinger præsenterede sin SVM-regering, var tre nordjysk valgte folketingsmedlemmer ministre.
Det var foruden statsministeren Ane Halsboe-Jørgensen (S), som blev genudpeget, samt som ny minister Marie Bjerre (V).
Ud røg de tre nordjyske mænd fra S-regeringen: Simon Kollerup, Flemming Møller Mortensen og Rasmus Prehn.
At sidstnævnte ikke igen blev minister, var ingen overraskelse. Rasmus Prehn gjorde det ikke dårligt som fødevareminister, men sager med tvivlsomme afregninger for middage, betalt med et ministeriets kreditkort, belastede ham. Ved folketingsvalget skilte kun 62 stemmer ham fra at ryge ud af Folketinget. Han beholdt lige akkurat mandatet, men har ikke i den nye socialdemokratiske folketingsgruppe fået nogen ordførerskaber.
Årets mest udmeldelses-plaged parti
Efter at Morten Messerschmidt i januar blev valgt til ny formand for Dansk Folkeparti, forlod nordjyske folkevalgte partiet i hobetal.
Det gjaldt de to folketingsmedlemmer Lise Bech og Bent Bøgsted, det gjaldt det eneste regionsrådsmedlem, og det gjaldt en række byrådsmedlemmer, heriblandt Liselotte Lynge Jensen i Vesthimmerland, Carsten Ullmann Andersen i Brønderslev, Kristoffer Hjort Storm i Aalborg, Meiner Nørgaard fra Morsø og Erik Høgh-Sørensen fra Hjørring.
Sidstnævnte var næsten frem til målstregen med i kampen om at blive DF-formand, men trak sig så.
Nogle af de frafaldne DF'ere meldte sig senere under Inger Støjbergs faner i Danmarksdemokraterne - og Lise Bech blev 1. november valgt til Folketinget for partiet. Andre har valgt at fortsætte i lokalpolitik som løsgængere.