Her er dommen over tidligere Spar Nord-direktør

Ole Madsen har tilstået bedrageriet på 20 millioner kroner, men spørgsmålet har været, hvorvidt han skulle i fængsel på grund af sin psykiske tilstand.

Tre et halvt års fængsel.

Sådan lyder straffen til Ole Madsen for hans systematiske bedrageri for 20 millioner kroner af sin tidligere arbejdsplads Spar Nord.

Mette Vestergaard, der er anklager ved Nordjyllands Politi, har gennem retssagen ved byretten i Aarhus procederet for, at Ole Madsen skulle idømmes fire års ubetinget fængsel foruden erstatningskravet.

I sidste uge lød det i retten, at Retslægerådet ud fra en mentalvurdering havde fundet, at Ole Madsen godt kunne straffes på almindelig vis. De fastslog også, at han ikke er sindssyg og heller ikke har været det i forbindelse med sine gerninger.

Det er han dømt for

Bedrageriet skete først og fremmest ved at udstede fakturaer gennem to personligt ejede selskaber, som Ole Madsen derefter selv godkendte på bankens vegne.

Ole Madsen var både sigtet for bedrageri og mandatsvig af særlig grov beskaffenhed.

Sagen har kørt som en tilståelsessag, da Ole Madsen har tilstået over for politiet, Spar Nord, i pressen og i retten.

Forholdet fandt sted over en lang årrække fra 2009 til 2020.

Ole Madsens forsvarer har gennem hele sagen imidlertid argumenteret for, at hans klient ikke var egnet til fængsel på grund af sine psykiske lidelser.

Tidligere i år blev den tidligere direktør udredt og diagnosticeret med bipolar affektiv lidelse. Han har i retten forklaret, at det var den psykiske sygdom, kombineret med et alkoholmisbrug, der fik ham ud på et skråplan, der i sidste ende drev ham til at svindle sin tidligere arbejdsgiver gennem en lang årrække.

Han oplevede maniske perioder, hvor han havde en umættelig trang til at købe, hvad han i dag beskriver som ligegyldige luksusting. Et sæt tøj kunne for eksempel koste 50.000 kroner og i løbet af en efterårsferie kunne han bruge 800.000 kroner.

Ønskede at stoppe

Ole Madsen forklarede i sidste uge i retten, at han levede et usundt liv, da han var ansat ved Spar Nord. Det var ikke unormalt, at han begyndte sin dag i sit hjem i Aarhus klokken tre om morgenen, hvor han arbejdede et par timer, før han kørte til arbejdspladsen på Skelagervej i Aalborg for at kunne være første mand på kontoret klokken seks.

Typisk forlod han først arbejdspladsen igen klokken 17,  hvorefter han kørte hjem til sin familie og arbejdede videre, når de var gået i seng.

I sine lyse perioder var han udmærket klar over, at hans handlinger var forkerte, og det var også derfor, han valgte at søge væk fra Spar Nord i sommeren 2020, hvilket i sidste ende førte til, at hans bedrageri blev afsløret.

Da han fik et nyt arbejde, blev hans opgaver fordelt til fire andre kollegaer, og de blev hurtigt klar over, at noget ikke var, som det skulle være.

Ole Madsen er i dag erklæret personlig konkurs, og der er ikke nogen penge tilbage. De 20 millioner er brugt - rub og stub, men han er indstillet på at tilbagebetale, hvis han på nogen måde får mulighed for det. 


Seneste nyt

fra Nordjylland